Tržište telefona je u ekspanziji već neko vreme, a primetno je da iz godine u godinu smartfoni postaju sve skuplji. Tipična cena premijum telefona sada značajno prevazilazi 500 evra ili 500 dolara. I pored toga što smartfoni imaju životni i operativni ciklus od nekoliko godina, ovo ne sprečava korisnike da ulažu ogromne sume novca u novije i funkcionalnije uređaje. Kao što ovih dana možemo videti, cene premijum telefona su već počele da budu u rangu ili da prelaze sumu od 1000 dolara (Galaxy Note8, iPhone X).

Telefoni u cenovnom rangu od 250 do 400 dolara, koji po svima parametrima spadaju u srednji segment, su i dalje prisutni ali su sve ređi na tržištu. Tokom prošle i ove godine, brojne kompanije su najavile smanjenje broja telefona koje objavljuju u srednjem segmentu i fokuiranje na gornji segment tržišta (Sony, Asus i drugi su glavni primer).

Naravno, sa rastom cena, raste i ponuda kvaliteta, funkcija i karakteristika sa kojima novi telefoni dolaze. Rast gornjeg srednjeg segmenta korisnicima nudi dobru alternativu u odnosu na premijum telefone, kada su u pitanju cene i performanse. Ovi uređaji možda ne implemenmtiraju sve najnovije tehnologije, ali ih ovo približava starijoj generaciji premijum telefona sa naprednim iskustvom korišćenja i cenama ispod 700 dolara.

Proizvođači se konstantno utrkuju da u svoje premijum telefone implementiraju nove funkcije, tehnologije, servise. Ovo je svakako jedan od elemenata koji utiču na cenu telefona u okviru istraživanja i razvoja. Na cenu utiče i vrednost brenda. Premijum Samsung telefon će bez ikakve sumnje sa lakoćom moći da opravda cenu koja je za 300 ili 400 dolara veća od cene premijum OnePlus ili Xiaomi telefona.

Troškovi izrade su jedan od elemenata koji se godinama povećavaju kada su u pitanju premijum telefoni. Primera radi, procenjena izrada Samsungovog Galaxy S8 model iznosi 307 dolara, što je za 43 dolara više nego što je kotao S7 i 36 dolara više od S7 Edge modela. Isti slučaj je i sa Apple iPhone X modelom (procenjena cena izrade ovog modela je 412 dolara). Tu su i dodatni troškovi istraživanja i razvoja, proivodnje, marketinga i drugo.

Jedan od razloga visokih cena telefona jeste i to što ovi uređaji postaju sve sposobniji. Današnji smartfoni su jaki koliko i pojedini laptopovi od pre par godina. Sam Snapdragon 835 čipset, koji se koristi u velikom broju premijum telefona je postao toliko moćan da već pokreće i neke Windows 10 računare. Čipovi ovog tipa dolaze sa brojnim novim funkcijama i mogućnostima, kao što je AR i VR, podrška za dual-camera sisteme i mnogo toga drugog.

Na kraju, poslednji razlog zašto telefoni postaju sve skuplji leži u činjenici da korisnici traže i žele ovakve telefone. Dok god postoji potražnja i potreba za novim funkcijama, servisima i funkcijama od strane korisnika, proizvođači mogu da ih prodaju po visokim cenama. S druge strane, mnoga istraživanja su pokazala da postoji veliki broj ljudi koji moraju da imaju uređaje koji su u toku sa aktuelnim trendovima i tehnolgijama i to je jednostavno deo njihove ličnosti.

Zaključak je da su cene premijum smartfona značajnio porasle u odnosu na ono što smo imali pre nekoliko godina, ali sa velikim očekivanjima korisnika i potražnje, ovo ne predstavlja iznenađenje. Dobra vest je što postoje alternative u vidu proizvođača koji se probijaju na tržištu (Hawei, Xuaomi, OnePlus), čija rešenja po značajno nižoj ceni nude veliki broj funkcija koje se mogu naći i u aktuelnim premijum modelima.

Takođe, u zavisnosti od tržišta korisnici u različitim temljama su spremni da za premijum telefone i krakteristike plate drugačije cene. Cena koju je većina kupaca u Americi spremna da plati je ekstremno drugačija od cene koju su spremni da za telefon izdvoje korisnici u Srbiji, ali i nekim frugim zemljama sa višim standardom od našeg. Koliki je iznos koji ste vi spremni da platite za premijum telefon?

Izvor: ColdFusion/YouTube

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here