Nakon što su u utorak i ponedjeljak rasli vodostaji u dijelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u srijedu ujutro bilježi se uglavnom stagnacija ili blago opadanje.

U Hrvatskoj Kostajnici još su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaj je jutros blago pao na 455 centimetara.

Izlijevanje rijeka iz korita poplavilo je brojne prometnice te stambene i gospodarske objekte, a najdramatičnije je bilo u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je klizište iznad Starog puta, nedaleko tvornice Pounja, u utorak popodne potpuno uništilo šest kuća, a oštetilo još šest.

U klizištu nitko nije stradao jer su ljudi čuli tutnjavu i osjetili podrhtavanje tla, pa su na vrijeme pobjegli iz kuća.

Plenković obećao pomoć države

Sve je, kako su ispričali mještani hrvatskim medijima, krenulo odjednom, blizu 14 sati, i više je obitelji ostalo bez krova nad glavom.

Mnogi su od njih u kratko vrijeme pokušali uzeti najdragocjenije stvari iz kuća te su pobjegli pred klizanjem tla i gledali kako im se uništavaju kuće.

Bez kuće je ostala i četveročlana obitelj Marjanović. Perica Marjanović spašavao se skokom s balkona.

“Petnaest minuta prije rušenja štemali smo stepenice jer smo vidjeli da ih pritišću, da ih otpustimo. Vidjeli smo pukotine na cesti prije toga, vidjeli da se događa nešto. Onda je doletio susjed i rekao da je bio na brdu i da je tamo katastrofa. I krenuo sam s bratom Ognjenom spašavati što se spasiti može, uzeo sam neke gluposti, diplomu i kompjutor kad se počelo rušiti. Čujem majku kako nas zaziva, ali ne mogu do vrata i skočim s balkona, potrčim, okrenem se i vidim samo prašinu”, izjavio je Marjanović za Večernji list.

A sve je, kažu mještani, počelo još u ponedjeljak navečer, kad su se počeli razmicati stupovi za struju. 

U vrijeme aktivacije klizišta u zgradi gradske uprave održavala se sjednica stožera Civilne zaštite, čiji su sudionici s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem na čelu odmah obišli to područje.

Kako je rekao gradonačelnik Dalibor Bišćan, šest kuća potpuno je srušeno, četiri djelimice, a na dvjema su popucali zidovi.

“Ne vjerujem da je njihova sanacija moguća, pa ćemo tražiti druga rješenja za trajno rješenje smještaja stradalih. Privremeno je njih 15-ak smješteno u hotel ‘Central’. Nema sumnje da je klizanje tla posljedica topljenja velikih količina snijega. Ove je godine u Kostajnici palo dosad rekordnih 80 centimetara snijega”, rekao je kostajnički gradonačelnik Bišćan.

Šteta je golema jer su, osim kuća, među ostalim, uništene gospodarske zgrade, automobili i traktori.

Premijer Plenković najavio je pomoć pri smještaju ljudi i u obnovi njihovih kuća.

“Dio brda otklizao je u podnožje, ali, nasreću, nema ljudskih žrtava. Uzrok su velike količine snijega koji je pao u Hrvatskoj Kostajnici. Topljenjem je došlo do klizišta. Hrvatska Vlada će u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom učiniti napore da se pomogne ljudima koji su ostali bez svojih domova. Osigurat ćemo im smještaj i pomoći u obnovi kuća”, rekao je Plenković.

Poplave i u Bosni i Hercegovini

Plenković je u utorak obišao stanovnike i poplavljena područja u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je noć prije, kad je vodostaj Une premašio 450 centimetara, proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava, a danas se u Starom putu dogodilo veliko klizište, pri čemu je dio brda odnio nekoliko kuća.

Ne terenu su angažirane i snage Hrvatske vojske.

Što se tiče stanja kod Karlovca, u utorak popodne, nakon sastanka stožera Civilne zaštite, zaključeno je kako Korana više neće rasti.

I u Bosni i Hercegovini u utorak su vodostaji rasli, posebno u Unsko-sanskom kantonu, gdje su Una i Sana plavile pojedina poljoprivredna i stambena područja.

Kod Bosanske Krupe poplavljeno je više područja, uključujući i stambene objekte. 

Vodostaj Sane na hidrološkoj stanici Prijedor prešao je u utorak ujutro razinu izvanredne obrane od poplava te je poplavljen dio područja.

Zasad nema izvještaja o pogoršanju stanja uz vodotoke u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera i agencijeIzvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here