Novi predsjednik Zimbabvea Emmerson Mnangagwa je u inauguralnom govoru obećao održavanje “demokratskih” izbora u narednoj godini. 

Također je uputio prijateljsku gestu prema međunarodnoj zajednici, obećavajući da će ojačati posrnulu ekonomiju zemlje nakon višegodišnjih sankcija i korupcije.

Mnangagwa je položio zakletvu i obećao da će se posvetiti radu za dobrobit građana.

Deseci hiljada ljudi okupljenih na stadionu pozdravili su novog predsjednika uz ovacije, prenosi AP.

Ceremoniji polaganja zakletve nije prisustvovao bivši predsjednik Robert Mugabe, a zvaničnici vladajuće stranke tvrde da će on biti “siguran” u Zimbabveu, i da on ostaje “heroj” poslije borbe za nezavisan Zimbabve, prenosi Tanjug.

Mnangagwa, koji je na tom mjestu naslijedio Roberta Mugabea koji je poslije 37 godina podnio ostavku, bit će na dužnosti do kraja predsjedničkog mandata sljedeće godine. Datum održavanja novih izbora nije utvrđen.

Mugabe (93) je podnio ostavku kratko nakon što je Parlament pokrenuo proces opoziva.

Vojna akcija

Mnangagwa je bio dugogodišnji Mugabeov saradnik. U srijedu se vratio iz Johanesburga gdje je otišao nakon što je smijenjen sa mjesta potpredsjednika prošlog mjeseca.

Mugabeovo smjenjivanje dugogodišnjeg saveznika Mnangagwe s položaja potpredsjednika ranije ovog mjeseca navelo je vojsku da preduzme akciju i izazvalo brojne pozive u javnosti za njegovu ostavku nakon 37 godina na vlasti, prenosi AP.

Mugabe je optužen da je, između ostalog, dopustio svojoj supruzi da uzurpira ustavnu moć.

Mnangagwu zovu “Ngwenya” (Krokodil) zbog političke lukavosti i bezobzirnosti, prenose agencije.

Izvor: AgencijeIzvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here