Kineska tehno-kompanija EHang Inc. predstavila je prvi dron na svijetu sposoban da prevozi putnike.

Taksi dron Ehang 184 doživio je debi u južnokineskom gradu Guangzhou, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, bespilotnim taksijem upravlja automatski sistem za letenje, tako da putnici ne moraju da znaju da upravljaju ovom letjelicom.

Međutim, putnici koji imaju iskustva sa pilotiranjem mogu da lete koristeći i ručne komande.

“Nijedno od tradicionalnih letećih vozila ne može postići cilj potpuno samostalnog leta, tako da su i dalje daleko od običnih ljudi. Ali naš uspješan let danas pokazuje da su prizori koje smo vidjeli samo u naučno-fantastičnim filmovima sada vrlo blizu običnim ljudima”, izjavio je direktor EHanga Hu Huazhi.

Taksi dron ispitalo je više od 150 inženjera, koji su obavili hiljade sati probnog leta, uključujući test vertikalnog penjanja, test s teretom do 230 kg i test visoke brzine do 130 km na sat, dok je test sa ljudskim putnicima posljednji u nizu.

Dron je jednosjed i može da prenese jednog putnika težine do 100 kilograma u letu dugom 23 minuta, saopštila je kompanija.

“Dron može da pomogne ljudima da izbjegnu saobraćajnu gužvu na zemlji, ali i za druge svrhe, uvijek možemo da zamislimo hitno spašavanje ili možemo prevesti pacijente u bolnicu, ili ga možemo koristiti za turizam”, rekao je suosnivač EHanga, Derrick Xiong.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here