Twitter / @NoahJonMarshall

 

Vulkan na indonežanskom ostrvu Bali oživio je u serijama erupcija zbog kojih su neki letovi za ovu popularnu turističku destinaciju bili odloženi, a nekoliko obližnjih sela je pokriveno pepelom.

Vulkan na planini Agung eruptirao je u subotu uvečer i tri puta jutros izbacujući pepeo 4.000 metara u zrak.

Kako prenosi AP, mračni sivi oblaci kreću se ka susjednom ostrvu Lombok u pravcu suprotnom od aerodroma na Baliju odakle su svi zakazani međunarodni i domaći letovi danas bili normalno nastavljeni.

U obližnjim selima stvorio sloj pepela debljine i do centimetra, policajci i vojnici na tom području nose zaštitne maske.

Vulkan na indonežanskom ostrvu je u subotu proradio drugi put za sedmicu dana, ali zvaničnici su naveli da je nivo upozorenja ostao nepromijenjen, jer je erupcija mala.

Nacionalna agencija za katastrofe saopćila je tada da je stub pepela vulkana na planini Agung rastao do 1.500 metara u visinu.

Bez novih aktivnosti

Glasnogovornik te agencije naveo je da je nivo upozorenja i dalje na drugom nivou, nisu zabilježene seizmičke aktivnosti, a zona isključenja oko vulkana proteže se 7,5 kilometara od kratera.

Više od 25.000 osoba ne može da se vrati u svoje domove od septembra, kada je Agung prvi put dao znake aktivnosti, nakon više od pola decenije mirovanja.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here