Dok Milorad Dodik u srbijanskim medijima obećava svaku vrstu pomoći ratnom zločincu i za genocid osuđenom Ratku Mladiću, i dok istovremeno srbijanski mediji ne prestaju sa agresivnom ratnohuškačkom propagandom i lažima da se Bošnjaci naoružavaju i spremaju za rat, u Republici Srpskoj, bilježi se već treći napad povratničku bošnjačku populaciju i to u veoma kratkom vremenskom intervalu od samo nekoliko dana.
Tesko je očekivati od institucija Republike Srpske u prvom redu policije Republike Srpske, od iste one policije koja je presudama međunarodnih sudova proglašena krivom za učestvovanje u genocidu i vršenju zločina protiv čovječnosti, da razrješi ove slučajeve, bez da se na te institucije ne vrši demokratski pritisak javnosti, te da konačno počnu raditi svoj posao, ako smatraju da njihov posao nije ona vrsta posla kojim se policija tada tzv Srpske Republike Bosne i Hercegovine, na osobit i cijelom svijetu poznat način, bavila.

Ista ta policija, nalazi se pod direktnom kontrolom Milorada Dodika, i na Dodiku je hoće li uložiti napore u cilju zaustavljanja napada na Bošnjake u Republici Srpskoj.

Sve to, ipak ne začuđuje, ni Dodikova podrška zločincu Mladiću, niti inertnost policije Republike Srpske, koliko začuđuju mlake i skoro nikakve reakcije bošnjačkih zastupnika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, kao i potpredsjednika RS-a. Međutim prilika za to itekako postoji.

Sutra će biti održana Prva sjednica Komisije za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekata u Republici Srpskoj u 10 časova u Narodnoj skupštini RS.

Sjednica je zakazana u skladu sa dogovorom postignutim na sastanku lidera parlamentarnih političkih partija koji je nedavno održan na inicijativu predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića. Članove Komisije čine Siniša Karan (SNSD), Aleksandra Pandurević (SDS), Slobodan Nagradić (DNS), Igor Crnadak (PDP), Slobodan Protić (SP) i Vojislav Gligić (NDP)

Kako sazanajemo, na to sjednicu uopće nisu pozvani članovi Koalicije Domovina, kao da oni uopće ne predstavljaju politički subjekt u Republici Srpskoj. Umjesto da kukaju što nisu pozvani, zastupnici Koalicije Domovina trebali bi se neizostavno pojaviti tim povodom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te insistirati od oba politička bloka da se načine napori u cilju zaustavljanja napada na povratničku bošnjačku populaciju.

Ukoliko žele, za razliku od svojih srpskih kolega koje im to ne žele, da postanu politički subjekt oni to moraju uraditi. Ljudi koji su glasali za njih ništa manje od toga ne očekuju, a svima je valjda jasno da je kasno govoriti i pričati u prazno kad se desi ono što ne bi smjelo da se desi.

Ukoliko njihovo prisustvo sutra bude od strane oba politička bloka izignorisano, ni tu nije kraj. Savez za promjene je nedavno demonstirao kako se na lijep način može prekinuti rad Narodne skupštine, putem opstruiranja i zviždanja. Ukoliko bošnjački zastupnici za to nemaju hrabrosti neka odmah podnesu ostavke i prestanu se baviti politikom.

N.HIzvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here