Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker zadužio je prvog potpredsjednika Fransa Timmermansa da posreduje u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije i on bi do kraja godine trebao posjetiti obje zemlje, rekao je Hini glasnogovornik Komisije.

Glasnogovornik je rekao da je Juncker o graničnom problemu i onom što je uslijedilo nakon objave odluke arbitražnog suda od 4. jula razgovarao s premijerima obje zemlje, Andrejem Plenkovićem i Mirom Cerarom.

“Predsjednik Juncker je ponovio da Evropska komisija ostaje spremna doprinijeti ili olakšati proces kako najbolje provesti arbitražnu odluku i zatražio je od prvog potpredsjednika Timmermansa da preuzme tu zadaću. On je također o toj odluci obavijestio premijere Cerara i Plenkovića. Prvi potpredsjednik Timmermans namjerava otputovati u dvije zemlje prije kraja ove godine kako bi razgovarao o tom pitanju”, rekao je glasnogovornik.

Izmjene zakona u Sloveniji

U međuvremenu, slovenski parlament potvrdio je u ponedjeljak paket zakonskih izmjena koje slovenska vlada smatra važnim za implementaciju arbitražne presude kad dođe do njene provedbe.

Radi se o zakonu o evidentiranju državne granice s Hrvatskom, promjeni Zakona o zemljišnim knjigama, promjeni Zakona o morskom ribarstvu i o uređenju određenih pitanja zbog odluke arbitražnog suda.

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je da većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale, pripada Sloveniji te da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Hrvatska je istupila iz arbitražnog procesa jer ga je, stav je Zagreba, Slovenija nepopravljivo kontaminirala, ne priznaje arbitražnu odluku i ne namjerava je provesti.

Slovenija ustraje na tome da odluku arbitražnog suda treba primijeniti i odbija ponudu Zagreba da spor iznova riješi bilateralnim pregovorima.

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je u petak da je Evropska komisija spremna posredovati u slovensko-hrvatskom sporu o granici i da je njemu i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću predsjednik EK-a Juncker rekao kako bi se radilo o osiguranju provedbe arbitražne odluke koju Hrvatska ne priznaje.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here