Američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je danas narode na Balkanu da napuste “stare animozitete” kako bi se održao mir u regiji i poručio da će SAD nastaviti sarađivati sa partnerima u Evropskoj uniji kako bi omogućili stabilnost, prosperitet i demokratiju na Balkanu.

“Imate priliku da odredite novi tok historije. Krvne linije ne bi trebale više biti linije bitke”, rekao je Tillerson u predavanju o američkom partnerstvu sa Evropom, koji je održao u centru “Woodrow Wilson”.

On je naveo da SAD u svijetu vidi da postoji “nova generacija Srba, Hrvata, Albanaca, Bošnjaka i Kosovara i drugih koji će oprostiti prošlost, iako ne mogu nikada da je zaborave”.

“SAD priznaje krhkost Balkana i nastavit će sarađivati sa partnerima u EU kako bi doveli stabilnost, prosperitet i demokratiju u regiju. Ljudima balkanskih zemalja kažemo da napuste stare animozitete, tako da se mir može održati”, poručio je Tillerson.

Historijsko pomirenje

Nevladina organizacija iz SAD-a Atlantsko vijeće, objavila je ranije u utorak izvještaj o novoj američkoj strategiji za Balkan, a u njoj se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za “historijsko pomirenje” sa Srbijom i obnavljanje reputacije SAD-a kao istinskog posrednika.

Izvještaj je objavljen pod nazivom “Balkan naprijed – nova američka strategija za regiju”.

Ambasada SAD-a u Beogradu je povodom izvještaja Atlantskog vijeća navela da akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u formulisanju američke politike prema Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here