Predsjednik Kosova Hashim Thaci je još jednom ponovio da je formiraje Specijalnog suda za ratne zločine historijska nepravda i uporedio ga sa osnivanjem suda koji bi sudio Jevrejima izloženim nacističkom progonu tokom Drugog svjetskog rata.

On je u intervjuu za AP iznio tvrdnju da je Vlada Kosova protiv svoje volje prihvatila Specijalni sud kao “cijenu slobode [Kosova]”, kao i da je “Kosovo vodilo odbrambeni rat za opstanak nacije i nikoga nije napadalo”.

“Mi nemamo šta kriti”, rekao je Thaci.

Kazao je da “ratni zločini koje su počinili srpska vojska, paravojne formacije i policija i dalje nisu istraženi”.

Thaci je u ranijem intervjuu za Reuters kazao da Kosovo očekuje da će ove godine riješiti veoma bitna pitanja sa Srbijom postizanjem “historijskog” sporazuma.

‘Historijski’ sporazum sa Srbijom

“Sporazum između Kosova i Srbije će se, vjerujem, dogoditi 2018. godine. Bit će historijski, sveobuhvatan dogovor, koji će rezultirati članstvom Kosova u Ujedinjenim narodima”, tvrdi Thaci.

Dodao je da će sporazum sa Srbijom donijeti punu normalizaciju odnosa, iako se, kako navodi Reuters, od dvije strane možda neće tražiti da priznaju jedni druge kao nezavisne države.

Na pitanje šta bi učinio ako bi bio pozvan da se pojavi na Specijalnom sudu kao svjedok ili optuženi, Thaci je odgovorio: “Predsjednik ili bilo koji drugi građanin ove zemlje nema razloga da se plaši.”

“Mi nikada nismo prekršili kosovske, ni međunarodne zakone. Borili smo se protiv diktatora, čovjeka koji je počinio genocid”, kazao je Thaci, misleći pri tome, navodi Reuters, na bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here