U zračnim udarima na Istočnu Ghoutu, u blizini Damaska, ubijeno je najmanje 20 civila, javlja reporter Al Jazeere.

Ofanziva vladinih snaga na enklavu koju od 2012. godine kontrolira opozicija – traje već dvije sedmice.

U tom periodu, u području koje je određeno kao jedna od zona deeskalacije, ubijeno je više od 120 osoba.

U zračnom napadu ruske avijacije na tržnicu u gradu Mesraba u Istočnoj Ghouti poginulo je 19 civila, dok je nekoliko ljudi ranjeno, od kojih je pet osoba izgubilo ekstremitete, javio je Al Jazeerin reporter.

Jedan civil je izgubio život u napadu raketom zemlja-zemlja na stambena naselja u gradu Douma nadomak prijestolnice Damaska.

‘Sramotno stanje’

Današnji napadi desili su se dan nakon što je najmanje 57 civila, među kojima 19 djece ubijeno u napadima vladinih snaga i njihovih ruskih saveznika u dvjema regijama ratom opustošene Sirije.

Ratnim avionima, za koje se vjeruje da su ruski, napadnuto je selo al-Shafah u istočnoj pokrajini Deir Ezzor pod kontrolom boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). Pritom su smrtno stradala 34 civila, među kojima 15 djece, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.

Ovaj su mjesec vladine snage i njihovi saveznici ponovno preuzeli kontrolu nad jednim od ključnih gradova u naftom bogatom Deir al Zouru, Albu Kamalu. Grad je strateški važan za Islamsku državu jer je povezivao područja pod kontrolom te radikalne grupe s regijama u susjednom Iraku.

Prošli je mjesec visoki povjerenik UNHCR-a Zeid Ra’ad al Hussein stanje u istočnoj Ghouti, u kojoj je pod opsadom 350.000 civila, ocijenio sramotnim.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here