Opozicijski aktivisti saopćili su su da snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izvele zračne napade na Istočnu Ghoutu, malo prije nego što je objavljeno da su sirijske vlasti pristale na primirje koje je predložila Rusija prethodni dan. 

U dramatičnom videu koji je objavila Sirijska civilna zaštita prikazuje se kako spasioci izvlače tijelo djevojčice iz ruševina. Snimci također prikazuju momente napada. Ne navodi se koliko je žrtava bilo u ovom udaru. 

Danas je specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda (UN) za Siriju Staffan de Mistura saopćio u Ženevi da je postignut dogovor o prekidu u vatre u Istočnoj Ghouti koja je, iako obuhvaćenama dogovorom o zonama deeskalacije, u posljednje vrijeme bila na meti žestokih bombardovanja snaga odanih režimu Bashara al-Assada.

Mistura je u izjavi novinarima u Ženevi podsjetio da je održao sastanak s predstavnicima sirijske opozicije, a prije toga je razgovarao i s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kine, Francuske i Rusije, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, javlja Anadolija.

“Predstavnici Rusije su mi saopćili da su predložili prekid vatre u Istočnoj Ghouti te da je to sirijski režim prihvatio. Svi smo veoma napeti u vezi sa ovim pitanjem i sada ostaje da vidimo hoće li to biti realizovano”, rekao je de Mistura.

U Ženevi je danas počela osma runda mirovnih sirijskih pregovora pod pokroviteljstvom UN-a. Na početak pregovora stigla je delegacija ujedinjene sirijske opozicije, dok se sutra očekuje dolazak i delegacija režima odanog sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Opozicija zahtijeva da na pregovorima o političkoj tranziciji, novom ustavu i raspisivanju izbora učestvuje i delegacija Assadovog režima.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here