Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako očekuje oslobađajuću presudu u predmetu “Prlić i ostali”. “Oni su već platili jednu izuzetnu cijenu od 13 i pol godina od kada su vezani za Haški tribunal”, izjavio je Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, koja je održana u ponedjeljak u Mostaru, a trenutno je u toku i sjednica Predsjedništva HNS-a BiH. Tako je još jednom šokirao javnost podrškom haaškim osuđenicima čija će presuda biti, bez ikakve dileme, čime će konačna biti stavljena tačka na karakter rata u BiH.

Prema Čovićevim riječima,a prenosi FENA, pravomoćna presuda koja se iščekuje u srijedu, 29. novembra, ne bi smjela imati pretjeran utjecaj na aktuelnu političku situaciju u BiH.

“Međutim, ne bismo licitirali oko same presude i vjerujemo da bilo kakva presuda, kao i sve prethodne, evidentno nisu doprinijele pomirenju unutar BiH”, kazao je Čović, naglasivši da bez obzira na to kakva presuda bude ne može utjecati na politički ambijent u državi.

Utvrdio je kako pravomoćna presuda neće imati utjecaj na poziciju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Čović je ocijenio kako su presude haškog suda političke i da tim presudama Haag nije riješio ključno pitanje, a to pitanje je “kako se definisati prema prošlosti i prema samom ratu kao događaju i učiniti iskorak prema pomirenju”.

Kazao je i to kako je Republika Hrvatska dala doprinos da BiH bude u međunarodno priznatim granicama kao takva pa i samom činjenicom koliko je zbrinula stanovnika BiH i kakav je odnos imala upravo prema svakom bez obzira na vjeru, naciju i ispovijest.

“Svjesni smo da je u užasnom ratu bilo zločina na svakom dijelu BiH i da je to nešto što ne možemo ni na koji način i bilo kojom presudom relativizirati. Svaki zločin mora biti adekvatno prepoznat, svaka žrtva na takav način mora imati poštovanje bez obzira tko je zločinac, tko je naredbodavac ili izvršitelj nekog zločina”, poručio je Čović.

Na pitanje očekuje li nakon presude sukob između Bošnjaka i Hrvata, Čović je istaknuo kako ne vjeruje da će doći do toga, ali da će biti pojedinaca koji će na nekom sportskom događaju “praviti situaciju”.

“Hrvatski i bošnjački narod su opredijeljeni da žive jedni uz druge zajedno, da grade svoju budućnost ovdje i svima onima koji huškaju imam običaj reći ‘tko priželjkuje rat nek’ mu bude u kući’, ali mi moramo učiniti sve kako bi stvorili organizam koji može funkcionirati”, kazao je Čović.

Na upit da prokomentariše presudu generalu Ratku Mladiću, Čović je odgovorio kako prvostepene presude nikada nije komentarisao pa neće ni sada.

Inače, sjednica Predsjedništva HNS-a BiH je u toku a na njoj se raspravlja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i u okruženju, u svjetlu presuda Haškog suda.Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here