Sirijske vladine snage spremaju se da preuzmu potpunu kontrolu nad Istočnom Ghoutom, posljednjim područjem koje su držali pobunjenici u blizini Damaska. 

Dvije od tri pobunjeničke grupe koje su kontrolirale enklavu već su se predale, a hiljade boraca i njihovi članovi porodica odlaze prema područjima koja još drže pobunjenici na sjeveru zemlje. 

Treća grupa, Jaish al-Islam, koja kontrolira grad Doumu, odbila je da se preda. Međutim, prema informacijama na terenu, Jaish al-Islam je također blizu da postigne dogovor o evakuaciji nakon pregovora sa ruskom vojskom, saveznicom sirijskih snaga. 

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr izvještava iz Bejruta da su se pregovori između grupe i Rusa ranije prekinuli zbog odbijanja boraca da odu u Idlib, provinciju koja je pod kontrolom pobunjenika. 

“Jaish al-Islam nema dobre odnose sa pobunjeničkim grupama koje dominiraju Idlibom. Kako smo razumjeli, oni će možda biti evakuirani u istočnu regiju Talamund, gdje postoji pobunjenički džep u blizini granice sa Libanom”, javila je. 

Razmjena zatvorenika

U februaru je sirijska vlada uz podršku ruskih borbenih aviona izvela veliki napad na Istočnu Ghoutu u kojem je ubijeno 1.500 ljudi, a ranjeno više od 5.000. 

Gotovo 400.000 ljudi ostalo je u enklavi, prije nego što je počela posljednja ofanziva. 

U srijedu je grupa Ahrar al-Sham pristala da preda mjesto Harasta nakon što je dogovorila evakuaciju svojih boraca. Dva dana kasnije, grupa Faylaq ar-Rahman, koja kontrolira mjesta Zamalka, Irbin i Jobar, zaključila je sličan dogovor kako bi evakuirala svoje snage i civile u Idlib. 

Kao dio dogovora, očekuje se i razmjena zatvorenika, dok će ruska vojna policija biti angažirana na područijima koja su kontrolirali pobunjenici. 

Približno 5.200 Sirijaca evakuirano je iz Istočne Ghoute, prenijela je Anadolija. 

Izvor: Al Jazeera i agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here