Centralna američka komanda tvrdi da je obustavila vojne vježbe zbog poštovanja koncepta inkluzivnosti i regionalnih interesa.

Američka vojska obustavila je pojedine vojne vježbe sa zaljevskim zemljama zbog diplomatske krize između tih zemalja i Katara, saopćila je američka vojska.

Centralna američka komanda saopćila je američkoj agenciji AP da su obustavili pojedine vojne vježbe zbog poštovanja koncepta inkluzivnosti i regionalnih interesa.

Glasnogovornik Centralne američke komande John Thomas dodao je da će SAD nastaviti ohrabrivati sve partnere da rade zajedno u cilju pronalaženja rješenja, koja će osigurati sigurnost i stabilnost u regiji.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske i saobraćajne odnose sa Katarom 5. juna, optuživši ga da podržava i finansira terorizam.

Katar je odbacio te optužbe.

Zračna baza Al-Udeid

U Kataru se nalazi zračna baza Al-Udeid, koja je glavno sjedište Centralne komande, iz kojeg se nadgledaju napadi koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Američki ministar odbrane James Mattis je ranije posjetio Dohu i izrazio svoju podršku.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa je pristala prodati Kataru avione F-15 za 12 milijardi dolara.

Katarski zvaničnici se do sada nisu oglasili povodom odluke američke vojske.

Izvor: Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here