Hrvatska kompanija Rimac Automobili i kineska firma Camel Group ugovorili su da do kraja ove godine izgrade u Kini fabriku električnih motora i baterija vrijednu milijardu kuna, odnosno 134,3 miliona eura, prenose agencije.

U fabriku e-motora i baterija Rimac će uložiti znanje i pet miliona eura, a dobit će 40 posto vlasništva, prenosi portal Seebiz.

Ovakav epilog nije iznenađenje ako se zna kako je sam Mate Rimac nedavno izjavio da mu više od 80 posto proizvodnje otpada na Kinu, navodi se u tekstu.

Kako se podsjeća, riječ je zapravo o realizaciji plana najavljenog još u septembru prošle godine kad je kineska grupacija Camel Group potvrdila kako namjerava investirati 30 miliona eura u Rimac Automobile i Greyp Bikes Mate Rimca.

Utrostručena vrijednost

Ugovor predviđa kupovinu B serije povlaštenih dionica.

Iz Camela su potvrdili kako su potpisali okvirni sporazum o investiranju u kompaniju. Konkretno, investirat će 27 miliona eura u Rimac Automobile i tri miliona u Greyp.

Kompanija Rimac Automobili, koja izrađuje komponente i dizajn za klijente poput firmi Aston Martin Lagonda i Koenigsegg Automotive, utrostručila je svoju vrijednost od 2014. godine i sada se procjenjuje kako vrijedi više od 200 miliona eura.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here