Članstvo u Evropskoj uniji “odluka je koju mora donijeti katalonski narod”, ocijenio je smijenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont, koji zagovara nezavisnost te španske pokrajine.

“Možda nema mnogo ljudi koji žele biti dio Evropske unije g. Junckera (predsjednika Evropske komisije) i g. Tajanija (predsjednika Evropskog parlamenta)”, rekao je on za mrežu Telecinco.

Kako piše katalonski dnevnik La Vanguardia, Puigdemont je slične izjave dao za izraelsku javnu mrežu Canal 1 Kan.

“Pristalica sam EU-a, pristalica sam eura i radit ću na promjeni EU-a, jačanju eura, ali, naposljetku, kao što smo već rekli, tu odluku mora donijeti katalonski narod”, rekao je čelnik pristalica katalonske nezavisnosti.

Njegove su izjave u ponedjeljak izazvale oštre reakcije njegovih suparnika dok traje predizborna utrka za izbore u Kataloniji raspisane za 21. decembar. Od septembra 2015. većina stanovnika te pokrajine za otcjepljenje je od Španije.

Političar uporedio Puigdemonta s Le Pen

“Besmisleno je tvrditi da Katalonija mora napustiti EU, mislim da je EU dio svijeta s najvišim stepenom demokratije, sloboda i ljudskih prava”, reagovao je u ponedjeljak španski premijer Mariano Rajoy.

“Sve je to neumjesno”, dodao je.

Predsjednik stranke desnog centra Ciudadanos, Albert Rivera, išao je čak dotle da je uporedio Puigdemonta s euroskeptičnom Marine Le Pen u Francuskoj.

Španski Ustavni sud zvanično je poništio unilateralnu Deklaraciju Parlamenta Katalonije o nezavisnosti u očekivanoj presudi nakon što je istu deklaraciju sud ranije suspendovao.

Puigdemont i četvorica ministara iz njegove regionalne vlade pobjegli su ranije u Belgiju.

Protiv njih, kao i još devet članova kabineta, podignute su optužnice zbog pobune protiv države i zloupotrebe budžetskog novca.

U međuvremenu je Puigdemont napao Španiju, nazvavši je državom koja ignoriše principe demokratije.

Njemu i kolegama prethodno je određeno da ne smiju napustiti Belgiju bez sudskog dopuštenja, da moraju dati svoju stvarnu adresu i lično doći na sva sudska saslušanja.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here