Šefovi vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope okupit će se u Budimpešti na 6. samitu Inicijative “16+1”, na kojem će glavna tema biti “produbljivanje ekonomske, trgovinske i finansijske saradnje za win-win razvoj svih”.

Na samitu će učestvovati premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Saradnja u sektoru finansija, elektronskoj trgovini i logistici, poljoprivredi i zaštiti životne sredine, razvoju malih i srednjih preduzeća… neke su od tema koje će biti u fokusu učesnika skupa.

Kineski premijer Li Keqiang istakao je uoči samita da pridaje veliki značaj kineskoj saradnji sa zemljama centralne i istočne Evrope.

Napredovanje u strateškom partnerstvu

Održavanje Samita 16+1 podudara se s petim rođendanom od uspostavljanja kineske saradnje sa zemljama centralne i istočne Evrope i bit će od velikog značaja za proširenje saradnje i napredovanje u strateškom partnerstvu, rekao je novinarima zamjenik ministra vanjskih poslova Kine Wang Chao.

Lideri Inicijative će razgovarati, prije svega, o pitanjima povezivanja, trgovine, investicija, finansijama, zelenoj ekonomiji i inovacijama, ukazao je Wang.

Bilateralna trgovinska razmjena Kine i zemalja centralne i jugoistočne Evrope iznosila je prošle godine 58,7 milijardi dolara.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here