Posebni istražitelj Robert Mueller podigao je optužnicu protiv Michaela Flynna, bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog toga što je namjerno i svjesno davao lažne i fiktivne izjave FBI-u u vezi razgovora s ruskim ambasadorom.

Američki mediji početkom godine su optužili predsjednika Trumpa da je od tadašnjeg direktora FBI-a Jamesa Comeyja tražio da obustavi istragu koja je vođena protiv njegovog tadašnjeg savjetnika Flynna.

Prema pisanju New York Timesa, Comey je zabilježio da mu je Trump rekao: “Nadam se da vam je jasno da od toga treba odustati, da trebate pustiti Flynna na miru. On je dobar, ispravan. Nadam se da možete odustati od toga”.

Američki list je javio kako je Comeyjeva bilješka “dio papirnatog traga koji bi trebao pokazati predsjednikove nečasne namjere da utječe na istražne postupke koji su u toku”.

Bijela kuća je demantirala navode, ističući kako oni “nisu istiniti, niti su tačan prikaz razgovora”.

Veza Trumpa i Rusije

U saopćenju iz Bijele kuće pisalo je kako je Trump “u više navrata izrazio mišljenje da je general Flynn pošten čovjek”, ali i da “nikada nije tražio od g. Comeyja ili bilo koga drugog da prekine bilo koju istragu, pa tako ni istragu u koju je uključen general Flynn”.

Trump je, nakon toga, potpuno neočekivano otpustio Comeyja, a iz njegove administracije kao razlog za tu odluku naveli su brojne greške koje je počinio istražujući slučaj Hillary Clinton i sadržaj njene elektronske pošte.

Comey je bio na čelu istrage koja je trebala dokazati potencijalnu vezu između vodstva Trumpove kampanje i Rusije.

Flynn je podnio ostavku 13. februara, priznajući kako je američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu i drugima “nenamjerno dao polovične informacije” o privatnim razgovorima koje je 29. decembra vodio s ruskim ambasadorom u Washingtonu Sergejem Kisljakom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here