Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu će u Bruxellesu govoriti na sastanku s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom i kolegijem povjerenika, na kojem će izvijestiti o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije 2020. godine te predstaviti hrvatski pogled na budućnosti Europe, strategiju prema zapadnom Balkanu i na gospodarska i financijska pitanja EU-a.

Uz premijera, u Bruxelles idu i potpredsjednice Vlade Marija Pejčinović Burić i Martina Dalić, a boravak je počeo je u utorak u poslijepodnevnim satima i sastankom s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom.

U srijedu ujutro premijer Hrvatske sastat će se s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, a iz Banskih dvora kažu da će razgovarati o nadolazećem neformalnom sastanku Europskog vijeća, koji će biti 23. veljače, na kojem će se raspravljati o institucionalnim pitanjima – sastavu Europskog parlamenta, načelu proporcionalnosti, odnosno odnosu broja stanovnika država članica i broja zastupnika u EP-u, transnacionalnim listama, proračunskim izazovima nakon Brexita, prenosi Hina.

Hrvatska za EU bližu građanima

Potom će Plenković sudjelovati na kolegiju povjerenika.

Taj je sastanak, ističu Banski dvori, nastavak dinamične vanjskopolitičke aktivnosti predsjednika Vlade u veljači.

Prošli tjedan Plenković je sudjelovao na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu, gdje je održao govor o budućnosti EU-a, te se sastao s predsjednikom EP-a Antoniom Tajanijem, glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjornom Jaglandom i predsjednikom Kluba zastupnika EPP-a u EP-u Manfredom Weberom.

Na sastanku s povjerenicima uvodno se obraća predsjednik EK-a Juncker, a nakon toga premijer Plenković, koji će izvijestiti o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a 2020. godine i prioritetima tog predsjedanja te predstaviti hrvatski pogled na budućnost Europe, strategiju prema zapadnom Balkanu te gospodarska i financijska pitanja EU-a.

EK od čelnika država članica želi čuti kako promišljaju različite teme, a Hrvatska se u tom pogledu, ističu Banski dvori, zalaže za EU bližu građanima, s jakim demokratskim legitimitetom, za otvorenost integracija za sve države članice te želi biti dio takozvanog užeg kruga integracija.

Drugi blok posvećen je strategiji prema zapadnom Balkanu, a Hrvatska u tom pogledu podržava vraćanje proširenja u fokus te napredak u odnosima država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja ovisno o vlastitim postignućima i ispunjavanju kriterija i uvjeta.

O eurozoni, Schengenu, granici sa Slovenijom

Treći blok posvećen je gospodarskim i financijskim pitanjima, odnosno stanju gospodarstva i financija u EU i tu će se, kažu u Vladi, govoriti o planu Hrvatske za priključivanje eurozoni i Schengenu, kao i pripremama višegodišnjeg financijskog okvira EU-a nakon 2020. godine, koji bi EU trebao osigurati rast i uravnotežen razvoj.

Hrvatska, ističu Banski dvori, naglasak stavlja na povezivanje, rast i razvoj EU-a, transport i energetiku, sigurnost i proširenje.

Po završetku sastanka s kolegijem povjerenika, Plenković će imati odvojeni razgovor s Junckerom, a njih će dvojica potom izaći pred novinare.

Osim o suradnji EK-a i Hrvatske, Juncker i Plenković razgovarat će o ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen te o pitanju granice sa Slovenijom, kažu u hrvatskoj Vladi.

Idući tjedan Plenković sudjeluje na neformalnom sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu, koje će raspravljati o institucionalnim pitanjima i budućnosti financiranja EU-a, a sastat će se i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here