Vlada Pakistana pozvala je vojsku da pomogne policiji da rasturi protest demonstranata, koji već više od dvije sedmice blokiraju puteve koji vode do Islamabada.

“Vojska je pozvana da uspostavi kontrolu nad zakonom i situacijom u prijestolnici”, izvijestila je državna televizija Pakistana, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Reuters.

Kako je ranije prenio AP pozivajući se na navode pakistanskih zvaničnika, policija u toj zemlji je u subotu upotrijebila suzavac i vodene topove da bi natjerala demonstrante u gradu Ravalpindi, da odblokiraju puteve koji su zatvoreni za saobraćaj više od 20 dana.

U sukobima, u kojima su demonstranti koristili kamenje, povrijeđeno je najmanje 50 osoba, uključujući i pripadnike policije, a povrijeđeni su prebačeni u tri obližnje bolnice.

Prema riječima ljekara Mohamada Altafa, 36 povrijeđenih je primljeno u najveću bolnicu u Islamabadu sa respiratornim problemima, među kojima je bilo 24 policajca.

Sukobi s policijom

Da bi zaustavila sukobe između demonstranata, koji podržavaju partiju Tehreek-e-Labbaik i blizu 400 pripadnika pakistanske policije, policija je upotrijebila vodene topove i suzavac, izjavio je ranije za Reuters zvaničnik pakistanske policije Saud Tirmizi.

Prema njegovim riječima, deseci demonstranata su pritvoreni.

Demonstranti su zaustavili saobraćaj u prijestolnici odbijajući da se povinuju sudskoj naredbi da okončaju protest i zahtijevajući da ministar pravosuđa Zahid Hamid podnese ostavku.

Kako je britanska agencija navela, partija Tehreek-e-Labbaik optužuje ministra pravosuđa da izmjenom postizborne zakletve podstiče bogohuljenje, a vlada je objasnila ovaj problem kao administrativnu grešku.

U sukobima koji su 2007. godine izbili između vlasti i demonstranata kod džamije u prijestolnici, poginulo je najmanje 100 ljudi.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here