Beba iz Požarevca, čiji su se roditelji protivili da primi transfuziju pozivajući se na verske razloge, operisana je, nalazi se na Dečijoj klinici u Tiršovoj u Beogradu i uspešno se oporavlja, potvrdio je za Tanjug direktor te klinike Zoran Radojičić.

Mediji su ranije preneli da bračni par iz Požarevca nije dozvolio da njihova tek rođena beba primi “tuđu krv”, budući da se to kosi sa verskim uverenjima Jehovinih svedoka kojima pripadaju. Nakon toga, slučaj je preuzeo Centar za socijalni rad u Požarevcu.

Saglasnost za operaciju

Direktorka Centra za socijalni rad Požarevac Tatjana Rajić rekla je Tanjugu da je zahvaljujući timu zaduženom za taj slučaj, sa bebom sada “sve u redu”.

“Naš tim je poštovao sve procedure i reakcija je bila blagovremena. Beba se sada nalazi u klinici u Tiršovoj”, rekla je Rajić.

Kako je naveo Radojičić, beba stara 16 dana, nalazi na odeljenju Neonatalne poluintenzivne nege Univerzitetske dečje klinike.

“Za intervenciju su obezbeđene sve neophodne saglasnosti koje u ovakvim situacijama daje roditelj ili staratelj deteta”, kaže on.

Prema njegovim rečima, dečak je 12. novembra, dan nakon rođenja, doveden na Kliniku u Tiršovoj sa Instituta za nenonatologiju zbog potrebe visoko specijalizovane dijagnostike, lečenja i nege u okviru Odeljenja za neonatalnu hirugiju.

Jehovini svedoci su, inače, registrovana verska zajednica, upisana u Registar crkava i verskih zajednica Srbije.

Jehovini svjedoci: Nema garancija ni sa transfuzijom

Na njihovom sajtu objašnjeno je da ne prihvataju transfuziju krvi iz verskih, a ne medicinskih razloga.

Pozivaju se na hebrejske i grčke delove Svetog pisma, u kojima se, kako piše, nalaze jasne zapovesti da se “uzdržavamo od krvi”.

Na zvaničnom sajtu Jehovinih svedoka piše i da je zabluda da svake godine umru mnogi pripadnici njihove vere, uključujući i decu, jer su odbili transfuziju krvi.

“Hirurzi redovno izvode komplikovane hirurške zahvate bez transfuzije krvi, kao što su operacije na srcu, ortopedske operacije i transplantacije organa. Pacijenti koji ne prime transfuziju krvi, među kojima su i deca, obično se oporave jednako dobro ili čak i bolje od pacijenata koji prime krv.  U svakom slučaju, niko ne može sa sigurnošću reći da će pacijent umreti ako odbije transfuziju krvi, niti da će preživeti ako je prihvati”, piše na sajtu ove verske zajednice.

Izvor: Al jazeera i agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here