Programom kontrole i smanjenja broja mačaka i pasa lutalica na gradskim ulicama – koji su odbornici lokalnog parlamenta u Novom Pazaru usvojili tokom najnovije sednice – između ostalog je predviđena i eutanazija, odnosno humano ubijanje pomenutih životinja.

Shodno podacima gradskih službi, ovdašnjim ulicama trenutno “šeta” oko 1.500 pasa lutalica koji sve češće napadaju i ljude, a žrtvama onda Grad mora da nadoknađuje štetu… Ipak, još nije izvesno kada će uspavljivanje pasa i mačaka početi da se primenjuje, niti to gde će se realizovati i kako. Poznato je, međutim, da će se Program koji su usvojili odbornici u Skupštini grada realizovati u dve faze.

U prvoj će psi i mačke poznatih vlasnika – dakle, kućni ljubimci – biti čipovani i registrovani, a tokom kontrole njihovog zdravstvenog stanja će biti sugerisana sterilizacija. Istovremeno će se organizovati sveobuhvatno hvatanje mačaka i pasa lutalica, te njihovo obeležavanje, sterilizacija i odvajanje zdravih i dobroćudnih od agresivnih jedinki. Psi i mačke za koje se utvrdi da su zdravi biće ponuđeni na udomljavanje, ili će biti pušteni na odrećena staništa, dok agresivni – shodno Zakonu o dobrobiti životinja – moraju biti lišeni života…

Drugom fazom Programa je predviđeno organizovanje Zoohigijenske službe koja će brinuti o populacija pasa i mačaka lutalica, sa ciljem da se njihov broj smanji na prihvatljiv nivo.

Inače, istim aktom je predviđena zabrana šetnje pasa bez povoca i zaštitne korpe, njihovo unošenje u sredstva javnog prevoza, puštanje iz dvorišta i šetnja po gradskom parku. Takva aktivnost kućnih ljubimaca će biti dozvoljena samo u Rekreacionom centru, na izletištima Hotkovo i Bukreš, kao i na uređenim šetalištima duž rečnih tokova. Veliku većinu aktivnosti programom će realizovati JKP “Gradska čistoća”.

(novosti)Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here