Kada je general osuđen za ratne zločine održao predavanje kadetima u Beogradu, dočekala ga je srdačna reakcija ministra odbrane.

Naš narod trebao bi biti ponosan na veterane poput generala, “najhrabrijeg od najhrabrijih”, izjavio je tada ministar.

Ne čudi zato što je presudu Ratku Mladiću na Haškom tribunalu zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti i drugih ratnih zločina predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao “nepravednom”, navodi se u priči vodećeg američkog dnevnika New York Timesa.

“Pozivam sve da gledaju ka budućnosti, a ne utapaju se u suzama prošlosti”, izjavio je Vučić.

Autor teksta Matthew Brunwasser napisao je kako je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora uoči gašenja Međunarodnog suda za zločine u bivšoj Jugoslaviji, i to je trebalo biti zatvaranje poglavlja o najgorim zločinima u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata te stvaranja prostora za pomirenje nakon što su kažnjeni najgori zločini.

Ali Srbija, nastavlja objašnjavati Brunwasser, ne samo da ne prihvata odgovornost za zločine počinjene u ime srpskog naroda, nego politički tone u početak 90-ih i nacionalizam koji je tada bujao u zemlji. Vlada u Beogradu, piše New York Times, s dobrodošlicom dočekuje osuđene ratne zločince i saradnike Slobodana Miloševića.

Sve jači ruski uticaj

Iako bi trebala postati iduća članica EU-a, Srbija je okrenuta Rusiji i ruski je utjecaj sve jači. Zato su dužnosnici iz Bruxellesa prozvali Beograd zbog dvostruke igre.

Reagirajući na sve jače srbijansko okretanje Moskvi, Washington je poslao zamjenika šefa za evropske i evroazijske poslove Briana Hoyta Yeeja na razgovor s Vučićem.

“Ne možete sjediti na dvije stolice, pogotovo zato što su te stolice tako daleke”, rekao je Hoyt Yee Vučiću.

“Ovo nije izjava prijatelja ili osobe koja poštuje Srbiju, naše je pravo da samostalno odlučujemo”, izjavio je nakon toga Aleksandar Vulin, ministar obrane.

Srbija, nastavlja NYT, nije jedina zemlja izvan bivšeg SSSR-a koja s Rusijom ima sporazum o slobodnoj trgovini. Među ostalim, Srbija odbija poduprijeti sankcije protiv Rusije zbog Ukrajine.

U zemlji cvjetaju teorije zavjere o zapadnim urotama protiv Srbije, a NYT upozorava da je podrška ulasku u EU pala s čak 73 posto 2009. godine na 49 posto u posljednjim istraživanjima sprovedenim ovoga ljeta.

Promatrače brine i povratak retorike iz 90-ih u javni diskurs. Disidente se proziva kao izdajice, špijune i neprijatelje.

Aplauz za osuđenog ratnog zločinca

Bivši srbijanski general Vladimir Lazarević odslužio je dvije trećine 14-godišnje kazne zbog zločina protiv čovječnosti protiv albanskog stanovništva na Kosovu.

Nakon puštanja na slobodu 2015. godine Lazarević je dočekan kao heroj, a na aerodrom su pred njega došla dva ministra, šef srbijanske vojske i drugi visoki dužnosnici.

Prošli je mjesec Lazarević održao sporni govor na srbijanskoj Vojnoj akademiji. Naslov njegova predavanja bio je “Junaštvo i humanost srpskih vojnika u obrani protiv agresije NATO-a”.

Iako je EU protestvovala, general je dobio pljesak od ministra obrane Vulina, inače bliskog bivšeg suradnika Miloševićeve udovice Mirjane Marković. Grupi veterana Vulin je prošli mjesec rekao da se više ne moraju stidjeti zbog oficira poput Lazarevića, piše u priči New York Timesa.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here