Pakistanski demonstranti koji sedmicama blokiraju glavni prilaz Islamabadu nastavili su dan poslije sukoba s policijom u kojima je poginulo šest a povrijeđeno blizu 200 osoba, protest u još većem broju.

Gnjevni demonstranti, pristalice partije Tehreek-i-Labbaik, danas su zapalili jedan automobil, tri motocikla i stražarsku kućicu postavljenu u blizini mjesta protesta.

Prema prvim izvještajima, nema žrtava, prenosi Associated Press.

Na protestu se danas okupilo blizu 3.000 demonstranata. Policija u opremi za razbijanje demonstracija i paravojne jedinice raspoređeni su u blizini, ali za sada nisu reagirale.

Blizu 8.500 pripadnika sigurnosnih snaga jučer nije uspjelo savladati blizu 2.000 demonstranata koji od 6. novembra blokiraju prilaz Islamabadu. Policija je jučer bacala suzavac i pucala gumenim mecima, a demonstranti su bacali kamenice i zapalili više policijskih vozila.

Zahtijevaju ostavku ministra

Učesnici trosedmičnih protesta zahtijevaju ostavku pakistanskog ministra pravde Zahida Hamida, jer je iz teksta prijedloga zakona greškom izbačen dio Poslaniku Muhammedu.

Hamid se izvinio zbog toga što u prijedlogu zakona ne piše da je Muhammed posljednji poslanik u islamu, i naveo da je ta greška ispravljena. Međutim, demonstranti koji ga optužuju za bogohuljenje, i dalje zahtijevaju njegovu ostavku i nastavljaju s protestima.

Pristalice partije Tehreek-i-Labbaik danas su drugi dan zaredom blokirale puteve u više pakistanskih gradova, uključujući Karači, Lahor i Multan, u znak solidarnosti s demonstrantima koji blokiraju glavni prilaz Islamabadu.

Najveći pakistanski grad Karači i jučer i danas je u potpunoj blokadi pošto su stotine demonstranata zauzele brojna važna raskršća. Protesti su uglavnom mirni, ali su mlađi učesnici povremeno bacali kamenje na policiju, dok su ih stariji u tome sprečavali.

U Lahoru se okupilo blizu 3.000 mirnih demonstranata, a u Multanu približno 5.000.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here