Njemački parlament danas je održao sjednicu na kojoj je po četvrti put izabrao Angelu Merkel za kancelarku te zemlje i tako okončao gotovo šestomjesečnu političku neizvjesnost.

“Predsjedniče Bundestaga, prihvaćam ovaj izbor”, rekla je Merkel nakon što je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble objavio rezultate glasovanja zastupnika Bundestaga.

Za Angelu Merkel je glasovalo 364 zastupnika što je osjetno manje od 399 koliko raspolaže demokršćansko-socijaldemokratska koalicija. Pretpostavlja se da najviše otpora dolazi iz redova manjeg koalicijskog partnera Merkeličine Unije CDU/CSU, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) koja se do posljednjeg trenutka dvojila oko ulaska u koaliciju s demokršćanima.

Izmjenjen kabinet

Angela Merkel bi zajedno s članovima vlade trebala svečano položiti zakletvu u podne.

Iste stranke su bile na vlasti u prethodne četiri godine, ali današnje glasanje događa se 171 dan nakon septembarskih izbora. Socijaldemokrate su prvobitno planirali ići u opoziciju, ali su početkom marta podržali formiranje vladajuće koalicije sa konzervativnim blokom njemačke kancelarke.

Novi kabinet Angele Merkel će u ovom mandatu biti dosta izmijenjen. 

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here