I drugi dan prve zvanične posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj u centru pažnje je hrvatskih medija, koji različito ocjenjuju susret zvaničnika dviju zemalja – od toga da je prvi rezultat ostvaren na simboličnom nivou, do toga da je Vučić donijetom dokumentacijom o nestalim Srbima, a ne Hrvatima, porazio svoju koleginicu “do koljena”. 

Večernji list piše da je razgovor predsjednika dviju država na svečanoj večeri bio nešto opušteniji, te da se kretao od “bratske ljubavi” do “vjekovnih mržnji”.

Iako ovo nije prvi takav susret visokih dužnosnika Hrvatske i Srbije, list konstatuje da se odnosi Hrvatske i Srbije, odnosno Srba i Hrvata mogu regulisati ili nekakvim nadnacionalnim projektom ili međunacionalnom mržnjom i sukobima. 

Primjećuju i da su se Vučić i Grabar-Kitarović bavili “ideološkim temema” i “prizemnim stvarima”, poput onog da li neko srpsko selo ima struju, put ili školu.

Spisi osoba iz Dvora na Uni

Portal Dnevno piše da je predsjednik Vučić hrvatsku koleginicu porazio “do koljena” tako što je na Pantovčak donio dokumentaciju nestalih, ali ne Hrvata, kako se očekivalo, nego Srba.

“Radi se o nekoliko desetaka uvezanih spisa i matičnih knjiga iz Dvora na Uni koji datiraju iz 90-ih godina…”, piše Dnevno i dodaje da su pogriješili svi oni koji su se poveselili, misleći da su u pitanju podaci o pobijenim Hrvatima, koji se i dan-danas vode kao nestali. 

Portal piše da je riječ, naime, o dokumentaciji kojom je Srbija uoči Vučićevog dolaska brižljivo arhivirala podatke o Srbima, nestalim mahom tokom vojno-policijske akcije Oluja. 

Ocjenjujući to kao smjelost srpskog predsjednika, ovaj medij konstatuje da to ide u prilog činjenici da je on “uistinu vješt političar, koji je na hrvatsko insistiranje o davanju informacija što se tiče nestalih Hrvata, odgovorio šah-mat potezom prvi podastirući dokumente na koje odgovor treba dati Hrvatska”.

Time je, smatraju, Vučić poručio da će biti spreman na sljedeći korak, tek nakon što Hrvati kažu šta znaju o srpskim žrtvama.

Hebrangovi komentari

Ovaj portal napominje i da je predsjednik Vučić, kasneći na sastanak sa privrednicima, gdje ga je čekala i Grabar-Kitarović, komentarisao u izjavama čak i stanje u regionalnoj košarkaškoj ABA ligi.

Međutim, koliko predsjednik Srbije nije bio dobrodošao u Hrvatsku, potrudio se da pojasni nekadašnji zvaničnik, bivši diplomata i član HDZ Andrija Hebrang, koji je rekao da je “Vučić zadnja osoba sa kojom treba da se priča o pomirenju”.

“On dok hoda po Hrvatskoj – misli da je u Srbiji”, naveo je Hebrang, prenio je portal Net.hr.

Hebrang, naime, smatra da Vučić izbjegava da rješava sva otvorena pitanja, te navodi da mnogi ističu primjer Njemačke i Francuske, podsjetivši da se ipak Njemačka prvo izvinila Fancuskoj, pa potom platila ratnu odštetu, da bi na tim temeljima gradile odnose koje te dvije zemlje imaju i danas.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here