Američki predsjednik Donald Trump neće ponovo uvesti sankcije Iranu što bi ugrozilo međunarodni sporazum s Tehranom o nuklearnom programu, objavio je AP, pozivajući se na tri neimenovana zvaničnika.

Aktuelni režim u kojem je najveći dio sankcija podignut pod uvjetom da Iran obustavi izradu nuklearnog oružja, bit će produžen za nekoliko mjeseci, uprkos ranijim tvrdnjama Trumpa da će se povući iz dogovora s Iranom.

Kako tvrde zvaničnici, Trump će zatražiti određene ciljane sankcije zbog kršenja ljudskih prava te upozoriti da će se povući iz sporazuma na proljeće ako ne bude promjena. Sljedeći rok je sredina maja kada se odlučuje o ponovnom uvođenju sankcija.

Zvaničnici su pod uvjetom anonimnosti za AP naveli da će ovu odluku pratiti žestoke kritike Iranu zbog nedavnog odgovora na proteste građana protiv režima.

Sve nadležne američke institucije su predložile Trumpu da se još ne povlači iz ugovora s Iranom.

Poziv Evropske unije

Evropska unija i njene članice su, također, u četvrtak objavile da ostaju pri postignutom sporazumu o nuklearnom programu te da ga Iran poštuje.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel rekao je da EU želi očuvati sporazum “jer je u našem interesu da ne razvijamo ili da svjedočimo da je nuklearno oružje razvijeno u Iranu”.

Pod tim sporazumom, Iran je usporio razvoj svog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Kako je ranije prenio Reuters, Gabrijel je pozvao SAD da razmatra nuklearni sporazum sa Iranom kao pitanje koje je odvojeno od pitanja programa balističkog oružja koji sprovodi zvanični Teheran i uloge tog programa u ratu u Siriji.

“Treba da odvojimo dvije stvari: mi želimo očuvati nuklearni sporazum sa Iranom… i tešku ulogu koju Iran ima u regiji”, rekao je Gabriel.

Gabriel, koji je otvoreno kritizirao vanjsku politiku SAD-a od kako je Donald Trump postao predsjednik, rekao je i da je SAD bio u pravu kada je iznio zabrinutost zbog strategije Irana na Bliskom istoku, navela je britanska agencija.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here