Sjeverna Koreja ispalila je još jednu balističku raketu, prenosi Reuters pozivajući se na južnokorejske izvore.

Prema vijesti koju je objavila agencija Yonhap, podrhtavanje se osjetilo sjeverno od glavnog grada Pjongjanga.

“Sjeverna Koreja je u zoru [po lokalnom vremenu] ispalila neidentificiranu balističku raketu”, izjavio je neimenovani dužnosnik Južne Koreje.

Prema navodima Reutersa, informaciju o još jednoj nuklearnoj probi potvrdila je i američka vojska, koja je također otkrila da je Sjeverna Koreja ispalila još jedan projektil.

Raketa je lansirana iz mjesta Pjonsong, potvrdili su iz južnokorejske vojske, a navodno je poletjela u smjeru Japana. Nije jasno dokle je stigao projektil i gdje je pao, niti je li nadletio Japan.

U japanskom Ministarstvu obrane pretpostavljaju da je projektil najvjerojatnije sletio u more kraj Japana.

Japanski premijer Shinzo Abe sazvao je hitni sastanak kabineta, javlja Reuters.

Južnokorejska vojska odgovorila je vojnom vježbom.

Uočene pripreme za lansiranje projektila

Prethodno su stručnjaci iz američke vojske potvrdili da bi Sjeverna Koreja mogla izvesti novu probu, što bi bilo prvi put nakon ispaljivanja projektila preko Japana sredinom rujna, prenosi Reuters.

Jedan američki izvor, koji nije želio biti identificiran, rekao je da SAD ima dokaze o tome da su točna japanska izvješća o praćenju signala koja sugeriraju da se Sjeverna Koreja priprema za novo ispaljivanje.

Oba su izvora rekla da američki stručnjaci vjeruju da bi nova proba mogla biti izvedena “za nekoliko dana”, no to se očito dogodilo ranije.

Izvor iz japanske vlade rekao je ranije da je Japan otkrio radiosignale koji upućuju na to da se Sjeverna Koreja možda priprema za novo lansiranje projektila premda takvi signali nisu neuobičajeni. Satelitske snimke ne pokazuju nove aktivnosti.

Drugi američki obavještajni izvori primijetili su da je Sjeverna Koreja prije namjerno puštala varljive signale za nuklearne probe i ispaljivanje projektila kako bi prikrila stvarne pripreme.

Sjeverna Koreja je od travnja svaka dva-tri mjeseca ispalila po jedan projektil, a u rujnu je napravila stanku nakon što je ispalila projektil preko japanskoga otoka Hokkaida 15. rujna.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here