Britanska premijerka Theresa May naložila je da se britanske podmornice rasporede tako da im Sirija bude u dometu raketa i da budu spremne za napade na sirijsku vojsku, navodi Daily Telegraph dok tim za nacionalnu sigurnostj predsednika SAD-a razmatra svoje opcije za odgovor na situaciju u Siriji.

Britanski list napominje da May još nije donijela konačnu odluku o tome da li će se Britanija pridružiti eventualnim udarima SAD-a i Francuske kao odgovor na navodni hemijski napad sirijskog režima, ali ističe da premijerka želi da britanske snage budu sposobne za brzo djelovanje, prenosi Reuters.

Daily Telegraph navodi, pozivajući se na neimenovane izvore u britanskoj vladi, da Britanija “čini sve što je potrebno” kako bi mogla da ispali krstareće rakete “tomahavk” iz podmornica protiv vojnih ciljeva u Siriji.

Američke prijetnje napadom

Istovremeno, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders saopštila je da se tim za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa sastao kako bi diskutovao o odgovoru SAD-a na “očiglendu upotrebu hemijskog oružja od strane sirijske vlade protiv sopstvenog naroda”, prenosi AP.

Sanders je rekla i da potpredsjednik Mike Pence predsjedava tom sastanku.

Ona je istakla da još nije donijeta odluka o tome da li će američke snage napasti Siriju, iako je predsednik na Twitteru zaprijetio ispaljivanjem “lijepih, novih i pametnih raketa”.

Sanders je napomenula da SAD sa sigurnošću krivi sirijsku vladu i njene ruske saveznike sa pogubni napad izveden u subotu u Dumi gdje je, kako navode opozicioni aktivisti i spasioci, ubijeno najmanje 40 ljudi.

U međuvremenu, glasnogovornik Kremlja saopštio je da su tvrdnje o napadu hemijskim oružjem izmišljene.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here