Velika Britanija uvodi sankcije Rusiji zbog optužbi za trovanje špijuna.

Ta država protjerat će znatan broj ruskih diplomata u okviru svog odgovora na trovanje bivšeg dvostrukog agenta u južnoj Engleskoj, izvijestio je u srijedu Sky News pozivajući se na neidentifikovane izvore.

Novinar Sky Newsa Alistair Bunkall rekao je da će premijerka Theresa May “najaviti protjerivanje ruskih diplomata iz Ujedinjenog Kraljevstva”.

“Ne toliko kao 1971, ali rečeno mi je da je riječ o ‘znatnom’ broju”, napisao je Bunkall na Twitteru.

Rusija negira bilo kakvu upletenost u trovanje Sergeja Skripala i njegove kćerke u Salisburyju na jugu Engleske. 

Regrutovala ga britanska tajna služba

Bivši dvostruki agent Sergej Skripal (66) i njegova kćerka Julija (33) u kritičnom su stanju nakon što su pronađeni onesviješteni na klupi u Salisburyju.

Skripal je bivši pukovnik ruske vojno-obavještajne službe, koji je 2006. osuđen u Rusiji po optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obavještajne službe MI6.

Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. oslobođen u okviru razmjene špijuna sa SAD-om, nakon čega se sklonio u Britaniju.

Ruska sigurnosna služba (FSB) tvrdila je da je on počeo raditi za britanske tajne službe dok je 1990-ih služio u vojsci te da im je prenosio informacije klasifikovane kao državne tajne, prenijele su agencije.

Skripal je nakon hapšenja u Moskvi 2004. priznao da ga je 1995. regrutovala britanska obavještajna služba, kao i da im je davao informacije o ruskim agentima u Evropi, a da je zauzvrat dobio naknadu od 100.000 američkih dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here