Predsjednik Francuske Emmanuel Macron danas je rekao da ima dokaze da je sirijski režim hemijskim oružjem napao pobunjenički grad Doumu, kod Damaska, prenose agencije.

“Imamo dokaze da je prošle nedjelje – to je sada prije gotovo deset dana – upotrijebljeno hemijsko oružje, u najmanju ruku hlor, i da ga je koristio režim Bashara al-Assada”, rekao je Macron za francusku televiziju TF1.

Dalje je kazao da će Francuska “pravovremeno”, u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama donijeti odluku o mogućim udarima kao odgovor na navodni hemijski napad sirijskih vlasti.

“Imat ćemo vremena donijeti odluke pravovremeno, kad ocijenimo da je to najkorisnije i najefikasnije”, rekao je Macron.

Spriječiti eskalaciju

Kako navodi agencija AFP, on je sebi, izgleda, sada dao više vremena za tu odluku nakon jučerašnje najave da će o mogućim udarima odlučiti “sljedećih dana”.

Kazao je da će odlučiti kakvu akciju da preduzme kad sve informacije budu provjerene i naglasio da će nastojati spriječiti eskalaciju sukoba na Bliskom Istoku, prenosi britanski Independent.

Macron je ranije zatražio “snažan” odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u sirijskom gradu za koji se optužuje Vlada Sirije, koja to demantuje.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here