Rusija je odbacila optužbe da je “povrijedila” mjesto istrage i dokaze u vezi s napadom kemijskim oružjem na Doumu u Siriji, javljaju britanski mediji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jamči da “mjesto događaja nije narušeno”.

Američki predstavnik u Međunarodnoj organizaciji za borbu protiv kemijskog oružja (OPCW) izrazio je zabrinutost da bi Rusi mogli utjecati na dokaze u istrazi napada u kojem su deseci osoba poginuli, a stotine ih je ozlijeđeno.

Međunarodni eksperti pokušavaju doći do Doume kako bi proveli istragu o napadu koji je već rezultirao odmazdom SAD-a, Francuske i Velike Britanije.

Iz Moskve poručuju da su te tri države krive za svako kašnjenje u istrazi, jer su napale sirijska postrojenja za vikend.

“Zatražili smo objektivnu istragu. To je bilo u samom početku kada se pojavila vijest o napadu. Prema tome, navodi koji su sada usmjereni prema Rusiji su neutemeljeni”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Optužbe Amerikanaca i Britanaca

U međuvremenu se oglasio i službeni Washington, optuživši Moskvu da međunarodnim inspektorima onemogućava prilaz mjestima u Siriji gdje su stanovnici bili napadnuti bojnim otrovom.

Po njima, možda su Rusi ili Sirijci uklonili dokaze. Moskva je optužbe odmah odbacila. 

Inspektori OPCW-a doputovali su prošli tjedan u Siriju no još nisu dobili pristup Doumi, koju sada nadzire sirijska vlada nakon povlačenja pobunjenika. 

“Rusi su mogli posjetiti mjesto napada. Zabrinuti smo jer su oni mogli utjecati na dokaze kako bi spriječili inspektore OPCW-a da provedu učinkovitu istragu”, rekao je američki veleposlanik Kenneth Ward na sastanku OPCW-a u Den Haagu.

I britansko izaslanstvo u OPCW-u optužilo je Rusiju i vladu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da onemogućava inspektorima prilaz Doumi.

Inspektori bi trebali prikupiti uzorke, ispitati svjedoke i dokumentirati dokaze te zaključiti je li bilo upotrijebljeno međunarodnim konvencijama zabranjeno kemijsko oružje, ali ne bi imali pravo pripisati odgovornost za takav napad nekoj od strana. 

Britanski veleposlanik Peter Wilson rekao je u Den Haagu da su inspektori UN-a stigli no da ne mogu doprijeti do Doume jer im Sirija i Rusija ne mogu jamčiti sigurnost. 

Johnson: Dosta je hemijskog oružja

Sirijska vlada organizirala je obilazak za novinare, no oni nisu mogli ući u zgradu u kojoj su, kako tvrde liječnici i humanitarne udruge, deseci ljudi bili usmrćeni kemijskim otrovom. 

Liječnici u bolnici u koju su bile zbrinute navodne žrtve kemijskog napada rekli su novinarima da nijedan od pacijenata primljenih te noći kada se navodno dogodio kemijski napad nije pokazivao takve ozljede, a gušenja je bilo od prašine i dima u bombardiranjima. 

Humanitarne udruge i spasilačka organizacija “Bijele kacige” tvrde da su takve izjave medicinskog osoblja, koje je državna televizija emitirala prošlih dana, iznesene pod prijetnjama.  

Napadi zapadnih zemalja, SAD-a , Britanije i Francuske nisu promijenili ravnotežu u sirijskom ratu niti su one intervenirale radi rušenja Assada koji je nadmoćan, već je svrha bila pokazati mu da je kemijsko oružje nedopušteno i da se takav napad ne smije ponoviti, javlja Reuters.

Takvo je stajalište svojim kolegama jasno prenio britanski šef diplomacije Boris Johnson na sastanku 28 ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u Bruxellesu.

“Bojim se da će se sirijski rat nastaviti na taj užasan, bijedan način. No svijet je pokazao da mu je dosta korištenja kemijskog oružja”, rekao je Johnson.

Njegovi kolege u EU poduprli su raketne udare triju zemalja i razgovarali o tome kako dodatno izolirati Assada.

“Europska unija nastavit će razmatrati buduće restriktivne mjere protiv Sirije sve dok traje represija”, navodi se u izjavi.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here