Predstavnici vladajuće koalicije i opozicionog Demokratskog saveza Kosova postigli su konsenzus za glasanje za nacrt zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli i premijer Ramush Haradinaj saopštili su da je postignut konsenzus o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore, prenosi agencija Anadolija.

Haradinaj je saopštio da je, što se tiče vladajuće koalicije, uklonjena i poslednja politička prepreka za političko jedinstvo u Skupštini.

Zakon sadrži Sporazum iz avgusta 2015. godine, zajedničku izjavu predsednika Kosova i Crne Gore Hashima Thacija i Filipa Vujanovića, kao i izveštaj Državne komisije o označavanju granice sa Crnom Gorom, navedeno je u saopštenju Vlade Kosova.

Konstruktivni dijalog

I Veseli je potvrdio da je postignut konsenzus o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici sa Crnom Gorom.

On se zahvalio premijeru Kosova Ramušu Haradinaju, zameniku premijera Kosova Behgjhetu Pacolliju, Demokratskom savezu Kosova (LDK) i Inicijativi za Kosovo na spremnosti na konsenzus i na veoma konstruktivnom dijalogu.

“Ova saradnja treba da nas prati i u drugim važnim procesima u zemlji”, naveo je Veseli.

Protiv sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom je opozicioni Pokret Samoopredeljenje, koji tvrdi da Kosovo gubi osam hiljada hektara teritorije ako se zakon usvoji.

Sporazum ne podržava ni Srpska lista, koja je deo vladajuće koalicije.

Bez Samoopredeljenja i Srpske liste nema potrebne većine

Za ratifikaciju međunarodnog sporazuma potrebna je dvotrećinska većina glasova poslanika, a vladajuća koalicija ima 61 glas od ukupno 120.

Pokret “Samoopredeljenje” ima 32 poslanika, a “Srpska lista” deset, tako da bez njihovih glasova demarkacija ne može biti izglasana.

Uprkos tome, predsednik Skupštine Kosova je optimista da će biti obezbeđeni potrebni glasovi za usvajanje zakona.

Vanredna sednica Skupštine na kojoj će se glasati o demarkaciji zakazana je za 28. februar.

Prethodno je sednica parlamenta prekinuta u petak zbog nedostatka nacionalnog konsenzusa oko demarkacije granice.

Tokom vanredne sednice LDK je tražio da se uz Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom ne glasa i za izveštaj Državne komisije na čelu sa Shejtimom Buliqijem, koju je premijer Kosova Ramush Haradinaj formirao po dolasku na čelo Vlade.

Greške u izvještaju Komisije

Taj izveštaj, prema navodima LDK-a, konstatuje da je bilo grešaka pri određivanju granične linije i samim tim je u suprotnosti sa Sporazumom koji je potpisan augusta 2015. sa Crnom Gorom.

Premijer Haradinaj i njegova Alijansa za budućnost Kosova insistirali su da se glasa i za izveštaj Buliqijeve Komisije.

Vanredna sednica Skupštine sazvana je na zahtev premijera Kosova Haradinaja nakon što je Vlada Kosova usvojila izmene i dopune na nacrt zakona o demarkaciji u skladu sa aneks-dogovorom predsednika Kosova i Crne Gore, koji predviđa mogućnost korekcije prethodnog sporazuma u slučaju da su u pravcu Čakora i Kule počinjene greške.

Skupština Crne Gore je već ratifikovala taj sporazum, dok je opozicija u Skupštini Kosova, čiji je deo tada bio i Haradinaj, nasiljem i suzavcima sprečila ratifikaciju tog sporazuma.

Ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom je pored borbe protiv korupcije preostali uslov za liberalizaciju viza građanima Kosova.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here