Nakon što su u utorak i ponedjeljak rasli vodostaji u dijelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u srijedu ujutro bilježi se uglavnom stagnacija ili blago opadanje.

U Hrvatskoj Kostajnici još su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaj je jutros blago pao na 455 centimetara.

Izlijevanje rijeka iz korita poplavilo je brojne prometnice te stambene i gospodarske objekte, a najdramatičnije je bilo u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je klizište iznad Starog puta, nedaleko tvornice Pounja, u utorak popodne potpuno uništilo šest kuća, a oštetilo još šest.

U klizištu nitko nije stradao jer su ljudi čuli tutnjavu i osjetili podrhtavanje tla, pa su na vrijeme pobjegli iz kuća.

Plenković obećao pomoć države

Sve je, kako su ispričali mještani hrvatskim medijima, krenulo odjednom, blizu 14 sati, i više je obitelji ostalo bez krova nad glavom.

Mnogi su od njih u kratko vrijeme pokušali uzeti najdragocjenije stvari iz kuća te su pobjegli pred klizanjem tla i gledali kako im se uništavaju kuće.

Bez kuće je ostala i četveročlana obitelj Marjanović. Perica Marjanović spašavao se skokom s balkona.

“Petnaest minuta prije rušenja štemali smo stepenice jer smo vidjeli da ih pritišću, da ih otpustimo. Vidjeli smo pukotine na cesti prije toga, vidjeli da se događa nešto. Onda je doletio susjed i rekao da je bio na brdu i da je tamo katastrofa. I krenuo sam s bratom Ognjenom spašavati što se spasiti može, uzeo sam neke gluposti, diplomu i kompjutor kad se počelo rušiti. Čujem majku kako nas zaziva, ali ne mogu do vrata i skočim s balkona, potrčim, okrenem se i vidim samo prašinu”, izjavio je Marjanović za Večernji list.

A sve je, kažu mještani, počelo još u ponedjeljak navečer, kad su se počeli razmicati stupovi za struju. 

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić, slijedom najava premijera Andreja Plenkovića o pomoći u obnovi kuća u Hrvatskoj Kostajnici, najavio je u srijedu kako će Vlada već ovaj tjedan osmisliti set mjera kako bi se u kratkom roku pomoglo stradalima i kako je, srećom, nastala samo materijalna šteta i bez ljudskih žrtava te da će stanje na tom području pratiti i dalje i pomoći koliko god se može. 

U vrijeme aktivacije klizišta u zgradi gradske uprave održavala se sjednica stožera Civilne zaštite, čiji su sudionici s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem na čelu odmah obišli to područje.

Kako je rekao gradonačelnik Dalibor Bišćan, šest kuća potpuno je srušeno, četiri djelimice, a na dvjema su popucali zidovi.

“Ne vjerujem da je njihova sanacija moguća, pa ćemo tražiti druga rješenja za trajno rješenje smještaja stradalih. Privremeno je njih 15-ak smješteno u hotel ‘Central’. Nema sumnje da je klizanje tla posljedica topljenja velikih količina snijega. Ove je godine u Kostajnici palo dosad rekordnih 80 centimetara snijega”, rekao je kostajnički gradonačelnik Bišćan.

Šteta je golema jer su, osim kuća, među ostalim, uništene gospodarske zgrade, automobili i traktori.

Premijer Plenković najavio je pomoć pri smještaju ljudi i u obnovi njihovih kuća.

I u BiH aktivirana klizišta

“Dio brda otklizao je u podnožje, ali, nasreću, nema ljudskih žrtava. Uzrok su velike količine snijega koji je pao u Hrvatskoj Kostajnici. Topljenjem je došlo do klizišta. Hrvatska Vlada će u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom učiniti napore da se pomogne ljudima koji su ostali bez svojih domova. Osigurat ćemo im smještaj i pomoći u obnovi kuća”, rekao je Plenković.

Plenković je u utorak obišao stanovnike i poplavljena područja u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je noć prije, kad je vodostaj Une premašio 450 centimetara, proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava, a danas se u Starom putu dogodilo veliko klizište, pri čemu je dio brda odnio nekoliko kuća.

Ne terenu su angažirane i snage Hrvatske vojske.

Što se tiče stanja kod Karlovca, u utorak popodne, nakon sastanka stožera Civilne zaštite, zaključeno je kako Korana više neće rasti, a vodostaji su u opadanju.

I u Bosni i Hercegovini u utorak su vodostaji rasli, posebno u Unsko-sanskom kantonu, gdje su Una i Sana plavile pojedina poljoprivredna i stambena područja.

U srijedu su vodostaji svih rijeka i rječica na području Unsko-sanskog kantona u blagom opadanju, tako da postepeno dolazi do normaliziranja stanja, potvrđeno je Feni iz Kantonalne uprave civilne zaštite tog kantona.

Iz te su uprave istaknuli i da zbog oborinskih voda dolazi do plavljenja dvorišta i ugrožavanja objekata. Najveći su problemi neočišćeni odvodni kanali.

U Novom Gradu poplavljeno je desetak stambenih objekata, a vodostaji Une i Sane jutros su u blagom opadanju.

Vodostaj Une iznad je kote redovite obrane od poplava za 43 cm i u 8 sati iznosio je 493 cm.

I u Bosanskoj Kostajnici Una je u blagom opadanju i jutros je vodostaj iznosio 454 centimetra, ali su aktivirana klizišta, koja su oštetila pojedine putne komunikacije, a u selu Mrakodol ugrozila i jednu kuću.

Vodostaj Sane na hidrološkoj stanici Prijedor jutros u osam sati iznosio je 444 cm te je kota redovite obrane od poplava premašena za 44 cm.

Vodostaji u opadanju

Vodostaj Une u Bihaću trenutno iznosi 132 cm i u blagom je opadanju. Ukupno su poplavljena 42 objekta: u Kulen-Vakufu 14 objekata, Klisi šest, Čavkićima šest, Velikom Lugu pet, Vedrom polju šest i Pokoju pet objekata.

Na dionici regionalnog puta Kulen-Vakuf – Martinbrod u mjestu Priboj došlo je do aktivacije klizišta, gdje se prometuje jednim kolničkim trakom. Na dionici lokalnog puta Kulen-Vakuf – Klisa došlo je do izlijevanja vode na kolovoz, što onemogućava odvijanje prometa.    

Vodostaj Mutnice u opadanju je i u šest sati iznosio je 208 cm. Mutnica se povlači u korito i nema ugroženih objekata ni putnih komunikacija. Rijeka Horljava se izlila i poplavljen je most prema Vilanječi.

Sana i Sanica su se izlile, poplavljeno je poljoprivredno zemljište, ali nema ugroženih objekata. Vodostaji su u opadanju.

U Sanskom Mostu poplavljena su poljoprivredna zemljišta i okućnice u naseljima Mahala, Novo Naselje, Zdena, Šabića Klanac i Stari Majdan.

U naselju Krkojevci od podzemnih voda ugroženo je nekoliko objekata.

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi u blagom je opadanju. Una se izlila iz korita i poplavila nekoliko stambenih i pomoćnih objekata u mjesnim zajednicama Centar, Krupa II, Otoka te na lokalnom putu Halkići – Drenova Glavica. Krušnica se izlila iz korita i poplavila poljoprivredno zemljište te nekoliko pomoćnih objekata, kao i dio lokalnog puta u mjesnim zajednicama Zalug i Centar, a izlili su se i potoci Baštra, Bukovska i Svetinja.

Duž korita Kladušnice vodostaj se, prema jutarnjim informacijama, smanjio za 30-ak cm, ali je i dalje poplavljen priobalni pojas širine do 40 metara uglavnom poljoprivredne površine.

Duž korita Kvrkulje voda se također blago povukla i trenutačno nema opasnosti po stambene i poslovne objekte. 

Iz Kantonalne uprave poručuju prokuhavanje vode prije uporabe za piće zbog povećanja zamućenosti vode na izvorištima.

Izvor: Al Jazeera i agencijeIzvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here