Političar smatra da će kriza u namjeri Katalonije da proglasi nezavisnost biti riješena političkim, a ne sudskim mjerama.

Katalonski parlament će zasjedati u ponedjeljak, izjavio je katalonski sekretar za vanjske i institucionalne odnose Raul Romeva.

“Parlament će se sastati, parlament će raspravljati. Bit će održana debata i to je važno”, rekao je Romeva za BBC, prenosi je Reuters.

On smatra da će kriza u namjeri Katalonije da proglasi nezavisnost biti riješena političkim, a ne sudskim mjerama.

Predsjednica parlamenta Katalonije Carme Forcadell izjavila je ranije da odluka španskog Ustavnog suda o suspendiranju sjednice katalonskog parlamenta, koji je planirao da proglasi nezavisnost te pokrajine od Španije, šteti slobodi izražavanja, prenosi Reuters.

Sjednica katalonskog parlamenta

Odluka španskog Ustavnog suda o sprečavanju održavanja sjednice u ponedeljak i prije nego što je ona formalno sazvana “šteti slobodi izražavanja i pravu na inicijativu članova ovog parlamenta, još jednom pokazujući kako se sudovi koriste za rješavanje političkih problema”, rekla je ona novinarima.

Ustavni sud Španije donio je odluku o suspenziji sjednice katalonskog parlamenta na kojoj se očekivalo da lokalni lideri jednostrano proglase nezavisnost Katalonije od Španije, i upozorio da će vodeći ljudi katalonskog parlamenta biti suočeni sa krivičnom odgovornošću ukoliko budu ignorirali sudsku odluku.

Sud je ukazao i da će održavanje bilo kakve sjednice iz prkosa biti smatrano ništavnim.

Reuters je prenio pisanje španskog lista Pais da je ova odluka uslijedila nakon što je Katalonska socijalistička partija pravno osporila sjednicu, protiveći se njenom održavanju.

Izvor: Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here