Predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocijenio je da je reakcija predsjednika Aleksandra Vučića na presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću bila odmjerena, a da je reakcija velikog dijela opozicije sramna.

“Poštenije je to što je uradio Vučić, nije želio da komentariše presudu koja nije pravosnažna… ali je jasno rekao da se treba okrenuti budućnosti i da je to presuda Mladiću, a ne Srbiji, ali više od njega nije moglo ni da se očekuje”, rekao je Jovanović, objavila je agencija Beta.

On je ocijenio da Vučićeva reakcija nije produbila nesporazume između Srbije i Bosne i Hercegovine, kao ni između Srba i Bošnjaka, ali da su reakcije zvanične Banja Luke i Srpske pravoslavne crkve gurnule u “drugi plan” Vučićevu “želju da izgradi nove odnose sa Bošnjacima uprkos tragediji i zlu kojeg je prepuna prošlost”.

Jovanović je rekao da su ga u razgovoru za Federalnu televiziju BiH pitali kom Vučiću da vjeruju, onom kakav je bio dok je bio radikal ili onome što sada govori i dodao da je “Vučić uradio mnogo toga da nas uvjeri da je drugačiji nego što je bio u prošlosti” i da je za sve bolje da on sada vodi politiku prema regionu koju vodi već nekoliko godina.

On je rekao da je izjava poglavara SPC patrijarha Irineja na presudu “duboko nehumana, lišena svake etike, morala i hrišćanskih vrijednosti” i da je “nesrećna ona zemlja” u kojoj političari imaju više obzira prema žrtvama, nego vjerski velikodostojnici.

Jovanović je rekao da za Srebrenicu nije suđeno srpskom narodu, već da je na doživotnu maksimalnu kaznu osuđen Ratko Mladić i da to “nije presuda samo njemu, nego jednom vremenu i jednoj politici”.

“I srpske žrtve su tragične i velike. Srebrenički zločin, zlo koje smo ostavili za sobom na Kosovu, dok ne budemo imali jasan stav o odgovornosti i krivici, to sve marginalizuje naše stradanje”, rekao je Jovanović.

On je dodao da je pitanje šta će Srbija da radi sa srebreničkom presudom i kako misle da postoji Republika Srpska ako je svaki njen lider osuđen za genocid, i politički i vojni.

Ako je nešto đavolsko u Srebrenici i BiH, onda je to ono što s…

Duboko je nehumana, lišena svake etike, morala i hrišćanskih vrednosti reakcija patrijarha Irineja na presudu Mladiću. Nesrećna je ona zemlja u kojoj političari imaju više obzira prema ljudskim žrtvama od crkvenih velikodostojnika. Ako je nešto đavolsko u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, onda je to ono što smo mi ostavili za sobom. Zlo koje je za sobom ostavio Ratko Mladić je istorijska ljaga na našem narodu. Kada onaj koji treba da se moli za naše duše kaže kako u Hagu sedi đavo, da li mu je jasno odakle on dolazi onda? Ako je đavo u Hagu, ko je u paklu? I ne čudi me, jer i „Škorpioni“ su ispod mantije izmileli. Daleko će dogurati te vladike sa sve svojim patrijarhom koji je našao đavola u Hagu a ne vidi da mu je tron u paklu.

Posted by Čedomir Jovanović on Freitag, 24. November 2017Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here