Federalni sudija u Njujorku presudio je da administracija predsednika SAD Donalda Trumpa nije ponudila “pravno adekvatne razloge” za okončanje DACA programa, koji je od deportacije poštedeo mnoge imigrante koji su u SAD dovedeni kao deca.

Sudija Nicholas Garaufis u izdatom nalogu naveo je da predsednik “nesporno” ima ovlašćenja da okonča DACA program, koji štiti takozvane “sanjare”, ali da se u tome oslanjao na pravno manjkavu poziciju.

Sudija Garofis je naveo da se Trumpova administracija oslanja na “pogrešno” verovanje da je taj program neustavan.

Sudija je naložio Trumpovoj administraciji da se ljudima koji su u programu DACA omogući da i dalje uživaju zaštitu.

Slična odluka suda u Kaliforniji

Ovo je drugi put u poslednja dva meseca da neki federalni sud u SAD donese odluku kojom se pokušaji ukidanja DACA programa proglašavaju zakonski neosnovanim. Prethodno je sličnu odluku doneo Federalni sud u Kaliforniji.

Reč je o programu koji je uveo bivši američki predsednik Barack Obama pre pet godina, a obuhvatao je oko 800 hiljada mladih, uglavnom iz zemalja Latinske Amerike.

Štitio ih je od deportacije, u slučaju kada nemaju lične dokumente, dajući im odgovarajuće privremene radne ili studijske dozvole.

S druge strane, aktuelni predsednik Donald Trump još u kampanji je iznosio oštre stavove protiv migranata, a u septembru je državni pravobranilac Jeff Sessions najavio ukidanje tog programa, nazivajući ga otvorenim zaobilaženjem zakona koji regulišu pitanja migranata.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here