Gotovo 62 izraelska doseljenika i tri obavještajna službenika uz policijsku pratnju su upali u kompleks džamije Al-Aqsa u okupiranom Jerusalemu.

Nisu zabilježeni nikakvi sukobi s muslimanskim vjernicima tokom ovog incidenta, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.

Ahmed Queri, čelnik Odjela za pitanja Jerusalema u Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO), upozorio je na ozbiljne posljedice upornih provokativnih posjeta jevrejskih doseljenika kompleksu Al-Aqsa.

“Upadi koje izraelski doseljenici vrše u džamiju Al-Aqsa, a pod zaštitom izraelske vlade koja pruža potrebne resurse tim doseljenicima… provokacija su na račun muslimanskih vjernika“, rekao je Queri novinarima.

Ilegalno naselje Pesgat Ze’ef

On je kazao da ove aktivnosti, koje su u suprotnosti s međunarodnim pravom i normama koje štite sveta mjesta, zahtijevaju ozbiljan i čvrst stav međunarodne zajednice, Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodnih organizacija za ljudska prava kako bi se zaustavili ovi izraelski prijestupi.

Queri je osudio nedavno najavljeni izraelski tender za izgradnju 92 stambene jedinice i parkirališnih mjesta u ilegalnom naselju Pesgat Ze’ef u okupiranom Jerusalemu.

Odbacio je odluku vrhovnog izraelskog suda kojom se izraelska vlada zadužuje da dodijeli dogovoreni dio zemlje palestinskim građanima u naselju Silwan u Istočnom Jerusalemu, a u zamjenu će izraelske vlasti zatvoriti neke javne prostore u tom naselju radi arheoloških iskopavanja koja provode u tom području.

Queri smatra da će takve mjere dovesti do ekstremizma, nasilja i nestabilnosti u ovoj regiji.

Palestinci optužuju Izraelsku vladu da želi promijeniti status quo u kompleksu džamije tako što će dozvoliti obavljanje jevrejskih obreda i uspostavljanje izraelske kontrole, što Izrael negira.

Izrael je krajem jula uklonio dodatni niz sigurnosnih mjera ispred ulaza u kompleks džamije u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Palestinci su protestirali protiv povećanih sigurnosnih mjera, koje smatraju dodatnim nametanjem izraelske kontrole nad svetim mjestom te vidom kolektivne kazne.

Mjere, prema kojima je palestinskim muškarcima mlađim od 50 godina zabranjeno pristustvovanje džumi, nametnute su nakon što su palestinski napadači ubili dvojicu izraelskih čuvara 14. jula.

Sukobi s izraelskim snagama

Najmanje šest palestinskih demonstranata je ubijeno u sukobima, a jednog od njih je ustrijelio naseljenik. Stotine ljudi su povrijeđene u sukobima s izraelskim snagama.

Većina povreda je izazvana gumenim mecima koje su ispaljivale izraelske snage.

Muslimani su odbili ući u džamiju Al-Aqsa i molili su se na ulicama ispred džamije od kako su počeli nemiri.

Izraelske vlasti ranije su kazale da su detektori metala neophodni, jer su napadači 14. jula prokrijumčarili oružje u kompleks, odakle su izašli i ubili policajce.

Postojala je zabrinutost da će okupljanje nekoliko hiljada vjernika za džumu u Al-Aqsi dovesti do još ozbiljnijih sukoba između demonstranata i izraelskih snaga sigurnosti.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here