Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju saopćilo je da je pokrenulo istragu protiv 36 osoba zbog “terorističkih prijetnji ustavnom poretku i sigurnosti”, a u vezi sa nasilnim događajima od 27. aprila ove godine u Sobranju, nakon što je Talat Xhaferi izabran za predsjednika parlamenta.

Uhapšeni se dijele na tri grupe – visoke političke zvaničnike koji nisu spriječili ulazak demonstranata u Sobranje, zatim nekoliko poslanika VMRO DPMNE koji su ih pustili u parlament te vođe organizacije koji su prije nasilja danima protestovali ispred Sobranja, stvorivši nasilnu atmosferu.

Val hapšenja započeo je jutros privođenjem bivšeg ministra unutrašnjih poslova Makedonije Mitketa Čavkova, koji je bio i šef Biroa javne sigurnosti i mnogih drugih, a po nalogu javnog tužilaštva.

Čavkov je doveden u krivični sud radi davanja izjave u okviru pretkrivičnog postupka.

Među uhapšenima su i Krsto Mukoski, Žaklin Stefanovska, Luben Arnaudov iz Ohrida, glumac Vlado Jovanovski, Gorana Angelov – Koseto iz Velesa i bivši direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Saša Stefanovski.

Protest opozicije

VMRO-DPMNE oštro se protivi policijskoj akciji hapšenja predstavnika te stranke i poslanika koji imaju imunitet.

Ispred Osnovnog suda u Skoplju održava se protest podrške privedenim.

Nalozi za hapšenje i pokretanje istrage protiv 36 osoba izdati su nakon opsežnih analiza i materijala prikupljenih i pregledanih o događajima u Sobranju 27. aprila.

Talat Xhaferi je prvi predsjednik makedonskog parlamenta Albanac, a njegovom izboru protivila se najutjecajnija opoziciona VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog. U općem haosu u Sobranju su te večeri pretučeni Zijadin Sela, ali i neki makedonski poslanici, među kojima je i aktuelni premijer Zoran Zaev.

Zbog nereda u parlamentu u pritvoru se već nalazi Igor Jug, a odluku o tome je donio petpretresni sudija na zahtjev Javnog tužilaštva.

Osnovno javno tužilaštvo  je proširilo istragu o nelegalnom posjedovanju, posredovanju i trgovini oružjem, a Igor Jug je optužen da je predvodio grupu koja je 27. aprila pravila nered u parlamentu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here