Izložba „48 sati pepela i krvi“, povodom obilježavanja 25. godišnjice masakra u Ahmićima, otvorena je večeras u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, uz podršku SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu, piše Patria.

Izložba je sačinjena od fotografija Gilesa Penfounda, tadašnjeg fotografa Britanskog bataljona UN, koji je među prvima ušao u Ahmiće nakon masakra i svojom kamerom ovjekovječio prizore pakla koje je zatekao.

„Ove fotografije su korištene u procesuiranju ratnih zločina, a izložbom „48 sati pepela i krvi“ u Historijskom muzeju BiH su prvi put predstavljene široj javnosti“, objasnili su iz Historijskog muzeja.

Izložba ima dokumentarnu vrijednost i ujedno odaje počast žrtvama i preživjelima. Nakon Sarajeva izložba će biti prikazana i u nekim gradovima u Hrvatskoj.

U rano jutro 16. aprila 1993. godine, u napadu specijalne jedinice Džokeri Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), ubijeno je 116 Ahmićana od čega su 33 bili žene i djeca. Najmlađa žrtva imala je tek nekoliko mjeseci. Pokolj su otkrile mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske i pukovnik Bob Stewart.

Haški tribunal je za zločin u Ahmićima osudio sedam bivših pripadnika HVO-a.

Otvaranju izložbe u Sarajevu prisustvovali su urednik izložbe Mirko Klarin kao i sam pukovnik Stewart.Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here