Dvadesetsedmogodišnji Švicarac, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, bio je lider švicarsko-francuske terorističke grupe koja je planirala drugi teroristički napad u Nici, piše švicarski list “NZZ am Sontag”.

List navodi da u svom posjedu ima povjerljive dokumente francuskih pravosudnih institucija koji otkrivaju namjere dvadesetsedmogodišnjaka da izvrši napad u Nici koristeći eksploziv ili automobile kojim bi se zaletio u pješake.

List dalje navodi da je mladić, koji je prešao na islam, pod lupu istražnih orgfana došao najprije zbog optužbi za porodično nasilje. Njegova 23-godišnja supruga, porijeklom iz Kolumbije, je takođe umiješana u planiranje napada u Francuskoj i Švicarskoj, navodi švajcarska nacionalna televizija “SRF”.

Mladić o kojem pišu švicarski i francuski mediji zove se Milutin Jakovljević. On je uhapšen u novembru prošle godine u akciji francuske i švicarske policije kada je uhapšeno još devet osoba koje su planirale terorističke napade u ovim zemljama.

List Journal du dimanche je tada objavio poduži tekst o Milutinu Jakovljeviću.

Jakovljević je 1993. godine s majkom i mlađim bratom stigao u Švicarsku i u međuvremenu stekao državljanstvo ove zemlje.Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here