Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je provođenje arbitražne presude o granici s Hrvatskom pravno, a ne političko pitanje, kako to prikazuje predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, te da će Slovenija zbog neizvršavanja odluke uskoro tužiti Hrvatsku sudu Evropske unije u Luksemburgu.

“Ne radi se o političkom pitanju, kako bi to htio prikazati Juncker, nego o pitanju prava”, kazao je Erjavec za Slovensku televiziju, reagirajući na Junckerove izjave koje je dao u Briselu.

Govoreći o graničnom pitanju između Hrvatske i Slovenije, Juncker je u srijedu na konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem kazao da u tom sporu EK ne kaže da je u pravu jedna ili druga strana, nego da je tu “da pomogne”, prenosi Tanjug.

“Želimo pomoći u rješavanju toga i mislim da ćemo i moći to da učinimo”, rekao je Juncker.

Prihvatanje arbitraže

Hrvatski premijer tom prilikom je ponovio da nije realna opcija da Hrvatska prihvati arbitražnu presudu te da je realno razgovarati kako postići dogovor koji bi bio međusobno prihvatljiv i Hrvatskoj i Sloveniji, pri čemu je podsjetio da je slovenskoj strani Hrvatska već predstavila određene zamisli o tome i da je to “odličan temelj za dogovor”.

Slovenska Vlada više je puta u zadnje vreme ponovila da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o provođenju arbitražne presude, a Erjavec je i u srijedu, nezadovoljan “neutralnim” tonom Junckera, od kojeg Slovenija očekuje veći angažman na primjeni arbitražne odluke, najavio da će Slovenija, zbog nepoštivanja arbitražne presude, Hrvatsku tužiti sudu Evropske unije.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here