Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan napao je američku podršku kurdskim borcima grupe YPG u sjevernoj Siriji upozoravajući Washington da će njegovo finansiranje uticati na buduće odluke Ankare kada su u pitanju njeni NATO saveznici.

„Odluka SAD-a da pruži finansijsku pomoć YPG-u sigurno će uticati na odluku koju će Turska donijeti“, rekao je Erdogan.

„Bolje za njih da ne budu uz teroriste koje danas podržavaju. Apeliram na narod Sjedinjenih Država – novac koji dolazi iz budžeta SAD-a je novac koji dolazi iz džepova njenih građana“, dodao je Erdogan.

Njegov komentar je reakcija na novi budžet Pentagona kojim je predviđeno da se 550 miliona dolara osigura za vojne aktivnosti na sjeveru Sirije.

Američko ministarstvo odbrane tražilo je 300 miliona dolara za „obuku i naoružavanje“ Sirijica i dodatnih 250 miliona dolara za „potrebe pogranične sigurnosti povezano sa daljim ISIL-ovim misijama“ stoji u kopiji budžeta.

Akcija „Maslinova grančica“

Turska je prošlog mjeseca pokrenula vojnu akciju nazvanu Maslinova grančica u regiji Afrin koju kontroliraju Kurdi u sjeverozapadnom dijelu Siriji kako bi uklonili borce YPG-a sa svoje granice.

Zbog ugroženosti visoki turski zvaničnici proširili su akciju na sirijski grad Manbij, koji je pod kontrolom YPG-ovih Sirijskij demokratskih snaga (SDF) i upozorili su američke trupe koje su stacionirane na tom području da im se sklone sa puta.

SAD je odgovorio da nema namjeru da povuče svoje trupe iz Manbija.

Komandant američkih snaga u Siriji i Iraku Paul Funk nedavno je posjetio Manbij i rekao da će SAD sa svojim partnerima uzvaratiti na svaki napad.

„Napadnete li nas, odgovorit ćemo agresivno. Branit ćemo se“, rekao je Funk.

Erdogan se osvrnuo na tu izjavu rekavši: “Očigledno je da oni koji kažu da će oštro odgovoriti, ako budu napadnuti, nikada nisu bili suočeni sa osmanskim šamarom“.

Borba protiv ISIL-a

SAD vjeruje kako turska akcija u sjevernoj Siriji potkopava važniju borbu koja se vodi protiv Islamske Države Irak i Levant (ISIL)

Američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je saveznike na zajedništvo u borbi protiv ISIL-a i kritizirao je tursku akciju u Afrinu.

„Kraj velikih borbenih operacija ne znači da je ISIL konačno poražen“, rekao je Tillerson na sastanku u Kuvajtu.

„Turska operacija je umanjila našu borbu koja za cilj ima poraz ISIL-a u istočnoj Siriji … Snage su odvraćene s tog područja na borbe u Afrinu“, rekao je Tillerson.

Erdogan je, s druge strane, rekao da SAD ne može više koristiti borbu protiv ISIL-a kao izgovor jer je grupa, kako tvrdi turski predsjednik, gotovo u potpunosti poražena u Siriji.

Izvor: Al Jazeera

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here