Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je NATO da zauzme stav protiv SAD-a kao članice Alijanse, zbog američkih planova da formiraju pogranične snage sigurnosti u Siriji od 30.000 pripadnika, na čelu sa Kurdima.

Ankara je prijetila da će pokrenuti novu vojnu ofanzivu u Siriji protiv sirijskih kurdskih milicija, koje smatra teroristima, zbog njihove povezanosti sa zabranjenim kurdskim pobunjenicima koji se bore protiv Turske, podsjetio je AP.

Erdogan je u ponedjeljak optužio SAD da stvara “vojsku terora” u Siriji duž granice sa Turskom i obećao da će poraziti te snage.

Obraćajući se poslanicima svoje vladajuće partije, on je pozvao NATO da zauzme stav u vezi s tim protiv onih koji krše granice članica Alijanse.

‘Slomit ćemo tu vojsku’

On je ranije obećao da će slomiti tu vojsku prije nego što bude formirana.

“Zemlja koju zovemo saveznicom ustraje na formiranju terorističke vojske na našim granicama”, rekao je Erdogan u Ankari. “Što može biti meta te terorističke vojske nego Turska?”, upitao je.

“Naša je misija da je ugušimo prije nego što se rodi”, rekao je.

“Želimo poručiti svim našim saveznicima: nemojte stajati između nas i terorističkih organizacija jer u protivnom nećemo biti odgovorni za neželjene posljedice”, kazao je Erdogan.

“Naše će se operacije nastaviti sve dok ne bude nijednog terorista uzduž naših granica, a kamoli 30.000 njih”.

Erdogan je također izjavio da su turske oružane snage završile pripreme za operaciju u gradu Manbiju i regiji Afrin pod kurdskom kontrolom u sjeverozapadnoj Siriji.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlud Cavusoglu kazao je da mjere koje će Turska preduzeti u Siriji nisu ograničene samo na Afrin, već i na Manbij i područje istočno od Eufrata.

Cavusoglu je američkog državnog sekretara Rexa Tillersona tokom sastanka u Vancouveru upozorio kako će u slučaju formiranja graničnih jedinica u Siriji doći do nepopravljivog narušavanja odnosa Turske i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Anadolija.

Izvor: Agencije

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here