Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović večeras je u programu Nove TV prvostepeno doživotno osuđenog Ratka Mladića oslovio sa “gospodin”.

Presuda Ratku Mladiću donesena je u srijedu prošle sedmice. Šest dana kasnije, Čović se očitovao o presudi po kojoj je bivši komandant Glavnog štaba Vojske RS osuđen po 10 tačaka optužnice među kojima su genocid, zločini protiv čovječnosti, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju i nečovječno djelo prisilnog premještanja, terorisanje i protivpravne napade na civile u Sarajevu; kao i za uzimanje pripadnika UN kao talaca.

“Bošnjačka javnost vam je žestoko zamjerila što niste htjeli komentirati presudu Ratku Mladiću. Zbog čega niste to uradili”, bilo je pitanje reportera Nove TV.

Ne znam šta mi ko zamjera. Moje je da vodim jednu politiku u ime svog naroda. Nema nijednog razloga da ja kao predsjednik države komentiram prvostupanjske presude, nećete naći primjer bilo koje druge presude koju sam komentirao na taj način. Naravno, kada dođu drugostupanjske presude kao ova sutra, ja ću je apsolutno s te strane prokomentirati. Mislim da nema razloga da dodajem bilo što što je već kazao Haški tribunal o gospodinu Mladiću“, izjavio je Čović u Mostaru za Novu TV.

Čović je u intervjuu za Novu TV ponovio da sutra očekuje oslobađajuću presudu kada su u pitanju Prlić i ostali.Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here