Bivši egipatski premijer i predsjednički kandidat Ahmed Shafiq tvrdi da ga Ujedinjeni Arapski Emirati sprečavaju da napusti tu zemlju. 

Ranije u srijedu objavio je da se namjerava kandidovati na predsjedničkim izborima u Egiptu sljedeće godine. Rekao je i da mu nije pojašnjeno zašto su Emirati donijeli takvu odluku. 

“Bio sam najavio kandidaturu za funkciju predsjednika Arapske Republike Egipat. U vezi s tim namjeravao sam obići egipatsku dijasporu u drugim zemljama i vratiti se u domovinu za nekoliko dana. No, spriječen sam da napustim UAE, i to iz razloga koje ne razumijem. Više sam puta izražavao duboku zahvalnost Emiraćanima za gostoprimstvo koje su mi ukazali. Međutim, odbijam miješanje u unutrašnje stvari Egipta i sprečavanje mene da upražnjavam prava zagarantovana Ustavom”, rekao je.

Osuđen za korupciju

Shafiq je pobjegao u UAE nakon što je izgubio na izborima 2012. od Mohameda Mursija. U Egiptu mu je suđeno u odsustvu i osuđen je za korupciju.

Kasnije je oslobođen optužbi, te je to otvorilo put njegovom potencijalnom povratku u Egipat.

Samer Shehata, vanredni profesor Univerziteta u Oklahomi, kaže da je nepoznato stoji li predsjednik Egipta Abdel Fattah al-Sisi iza zabrane putovanja nametnute Shafiqu.

Rekao je da takva zabrana pogoduje Sisiju, Emiratima i Saudijskoj Arabiji.

“UAE i Saudijska Arabija među najtvrđim su pristalicama trenutnog egipatskog predsjednika, pa im je u interesu da Sisi nastavi mandat”, rekao je Shehata. 

Shafiq je bio premijer nešto duže od mjesec tokom Arapskog proljeća 2011, koje je dovelo do svrgavanja Hosnija Mubaraka.

Izvor: Al Jazeera

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here