Atlantsko vijeće u utorak će objaviti novu američku strategiju za Balkan u kojoj se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za historijsko pomirenje sa Srbijom i obnavljanje reputacije SAD-a kao istinskog posrednika, prenosi Al Jazeera Balkans.
“Atlantsko vijeće se zalaže za unapređenje historijskog procesa pomirenja sa Srbijom i da bude istinski posrednik u postizanju stvarnog napretka na političkom frontu kada je riječ o dijalogu Srbije i Kosova ili pružanju pomoći Grčkoj i Makedoniji”, kazao je Damon Wilson, izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća za Glas Amerike.

Istakao je da pod liderstvom Aleksandra Vučića i SAD-a postoji velika šansa za Srbiju da pokuša dovesti do historijskog pomirenja između dviju zemalja, jer ima mnogo više oblasti u kojima je moguće sarađivati i jer biračko tijelo u Srbiji razumije da je budućnost u Evropi.

“Pod trenutnim liderstvom u Beogradu postoji šansa da pomognemo da se privedu kraju razgovori s Kosovom, da se unese određeni osjećaj sigurnosti u taj odnos, ali i osjećaj neminovnosti u pogledu budućnosti Srbije. To su teške odluke za predsjednika Vučića i Vladu Srbije, ali su jasno pokazali zainteresiranost i volju. Mislim da ima smisla da Sjedinjene Američke Države budu dio pregovora između Srbije i Kosova. Očigledno, prije svega, dvije strane to trebaju voditi. EU će nastaviti igrati dragocijenu ulogu kao posrednik, ali Amerikanci ne bi trebali sjediti napolju. Trebali bismo imati svoju ulogu i pomoći da se dijalog dovede do konstruktivnog završetka. Neophodna je aktivnija uloga SAD-a u regiji, jer ako Washington ne bude više angažiran, riskira se izbijanje krize na Balkanu”, istakao je Wilson.

Prema njegovim riječima, izvještaj treba poslati poruku da je pravo vrijeme za obnovljeni američki angažman u regiji i da postoji strategija kako se SAD mogu pridružiti EU i pomoći da se ostvari vizija o tome da će Balkan postati dio Evrope i transatlantske zajednice.

“Da jačamo naše prisustvo u Jugoistočnoj Evropi, kao što smo to uradili u njenom sjeveroistočnom dijelu. To je i signal drugim velikim silama koje su možda aktivne u regiji”, rekao je Wilson.

Zaključuje da na političkom nivou SAD mogu pomoći da se pošalje jasna poruka onima koji žele poremetiti proces transatlantskih integracija, bilo da je riječ o ruskim obavještajnim snagama ili organiziranom kriminalu.Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here